Hoppa till innehåll

Helsingfors är ett mecka för unga entreprenörer

Muritala Yusuf Oluwaseyi lämnade sin hemstad Lagos i Nigeria år 2013 för att studera i Vitryssland. Där stannade han i ett år, lärde sig ryska, och drog vidare till Finland. Först tog studierna honom till den otippade staden Jakobstad i Österbotten, och för två år sedan fortsatte han mot Helsingfors där han i dag studerar internationell handel vid Haaga-Helia yrkeshögskola.

– Helsingfors har varit väldigt bra för mig. Utan åren här skulle jag inte vara den jag är i dag, säger Muritala.

Förutom att studera så arbetar Muritala som fotograf, filmfotograf och fram för allt som expert inom marknadsföring på sociala medier. Det har tagit honom två år av hårt arbete, utan desto större inkomster, men nu skördar han sina frukter och grundar företaget WEALTHYSHEZZY1. Hans drömmar är minst sagt storslagna och han har valt Helsingfors som staden där han ska stanna efter studierna.

– Jag vill påverka världen med hjälp av ett företag som i sin tur skapar tillfällen för andra företag och artister att växa. Jag vill vara hjärnan bakom andras virtuella framgångar, säger Muritala.

Mera än en studiestad

Det var studier som tog Muritala till Helsingfors, men han hade inte kunnat drömma om hur mycket staden hade att ge. Vid Haaga-Helia studerar han tillsammans  med andra internationella studerande på engelska, och från deras studiegrupp finns det enligt honom mycket potential att hämta.

Vid sidan om studierna har Muritala filmat och fotograferat andra unga medmänniskor runt om i staden. Sammanlagt har han på två instagramkonton lyckats få 25 600 följare. Det här berättar Muritala att inte sker över en natt och kräver både kunnande och pengar. Den kunskap som han hamstrat från studierna och sina bisysslor hoppas han nu kunna använda för att bli en expert – med sina egna knep – inom sociala medier.

https://www.instagram.com/p/BjsguCKn6X2/

Pengar är mera ett medel än ändamål när man frågar honom om företagets egna chanser att expandera. Under den två år långa processen att bygga upp företaget så har han valt att fokusera på att knyta kontakter. Det här har han gjort genom att gratis erbjuda sina tjänster, men det är inte vem som helst han samarbetar med.

– Jag har en talang som gör att jag snabbt kan genomskåda andra människors intentioner, och på det sättet har jag valt vem jag vill arbeta med. På så sätt undviker jag också att bli sviken och kan leva lyckligare.

Staden bakom öppna dörrar

Trots att Muritala nu tar steget och blir professionell egenföretagare kommer han inte stänga dörren för dem som inte kan skriva stora checkar. Som ekonom förstår han vikten av ekonomisk vinning för ett företags överlevnad, men framhåller Helsingfors gyllene biljett för en entreprenör: Här är alla dörrar öppna!

– I Nigeria skulle jag ha varit tvungen att kämpa för att komma i kontakt med ens den minsta butiksägaren. Här i Helsingfors är det otroligt lätt att komma i kontakt med människor – i alla fall i affärsvärlden, säger Muritala.

Därför tror han också att det som entreprenör i Helsingfors är viktigt att behandla sina kunder väl. Speciellt i dagens uppkopplade värld är goda kontakter enligt honom viktigare än att skicka stora fakturor. Muritalas företagskonto låter mera som ett batteri för karma än förvaltning av pengar när han beskriver sin filosofi som affärsman.

– Är man inte genuin så är man inte heller en bra entreprenör. Speciellt när ens jobb är att visa kunderna vilken potential deras företag besitter – och arbeta för deras framgång – är det viktigt att drivas av andras lycka.

Ett multikulturellt affärsmecka

Förutom att man inom Helsingfors affärsvärld håller dörrarna öppna har den även sina oskrivna och skrivna regler. De är enligt Muritala väldigt klara och enkla att följa. Men fram för allt är Helsingfors multikulturellt utan språkliga hinder.

– Helsingfors stadsmiljö är full av potentiella samarbetspartners från hela världen, och så gott som alla talar engelska vilket förstås gör affärerna ännu smidigare.

Även om man i Helsingfors kan klara sig genom en hel karriär med engelska har Muritala ett uppenbart språkintresse. Det tog honom endast sex månader att lära sig ryska, han talar nöjaktig svenska och håller nu på att lära sig finska. Strax efter intervjun med Studentbladet gör Muritala en statusuppdatering på Facebook där han skriver att han inte kan vänta på att få öva sin svenska.

Vi önskar lycka till!

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?