Hoppa till innehåll

Lyran vill hjälpa kvinnor som blivit utsatta för våld – ordnar välgörenhetskonsert för Kvinnolinjens väl

Akademiska Damkören Lyran ordnar fredagen den 23 november en välgörenhetskonsert i Uspenskijkatedralen i Helsingfors. Konsertens vinst doneras i sin helhet till Kvinnolinjen, en förening som erbjuder stödtjänster för kvinnor som blivit utsatta för våld.

– Vi har länge funderat på hur vi som kör ska kunna arbeta för en bättre värld, och ett sätt är ju välgörenhetskonserter. Sen röstade vi bland koristerna om en samarbetspartner och Kvinnolinjen vann. De har varit jätteivriga och kommit med en massa bra idéer på hur vi kan samarbeta. Det har varit superroligt, alla är så ivriga, säger Lyrans ordförande Sonja Saloranta.

Sonja Saloranta (i mitten) sjunger och gör ljudeffekter med ett papper.

Konserten, som går under namnet ”Var är du? Missä sä oot?” inkluderar tre uruppföranden, bland annat Perttu Haapanens arrangemang av Samuel Barbers verk Agnus Dei. Jutta Seppinen, som varit Lyrans dirigent sen 2009, dirigerar konserten.

– Repertoaren är gjord för en skiva som vi bandar in, men den har också att göra med sådant som berör Kvinnolinjens verksamhet. Den handlar om att vara kvinna och mamma, relationen mellan mamma och barn. Att bli sedd och hörd som kvinna, olika synvinklar på det. Vi sjunger till exempel Vargsången från Ronja rövardotter där Ronjas mamma sjunger om att vargen inte får ta hennes barn, säger Jutta Seppinen.

Finlands bästa damkör?

När jag en måndag kväll besöker Lyrans körövning äger den undantagsvis rum i Norsens festsal. Lyran övar vanligtvis i Gamla studenthuset och i Balders sal, men det är knappast någon som klagar över omväxlingen: i Norsen är det ståtligt och pittoreskt så det förslår.

Högt till tak i Norsens festsal.

Lyrans ordförande Sonja Saloranta, som studerar sociologi vid Helsingfors universitet, berättar att det var ambitionsnivån som år 2013 förde henne till kören.

– Jag har ingen bakgrund i sång, jag har bara sjungit i kör i lågstadiet men det är ju lite en annan grej. Mitt andra studieår sa en kompis till mig att jag borde sjunga i en kör, ”när du är så musikalisk”. Jag skrattade och sade kanske, men sen anmälde jag mig faktiskt. Jag var jättenervös för insjungningarna men sen råkade jag träffa en bekant på gatan, vi pratade en stund och sen gick jag in, försenad men glad, och här är jag nu i dag.

I lågstadiet sjöng de enstämmigt ”Blinka lilla stjärna”, men redan under hennes första körövning fick Sonja erfara att ambitionsnivån i Lyran var snäppet högre.

– Vi sjöng norsk nationalromantisk musik och Jutta sa att vi måste få det att låta mera vårigt och grönt. Det var som att göra musik på ett helt annat sätt. Vi lyckades faktiskt, man märkte att hela kören reagerade … Hon fick respons på det hon gjorde.

Efter att bland annat ha varit Lyrans informatör och konsertmästare tog Sonja 2018 över ordförandeskapet. Ett av hennes mål är att medverka till att Lyran fortsätter vara Finlands bästa damkör.

– Det tycker jag att vi är! utbrister Sonja och skrattar.

– Målet för oss är att vara kvalitativa och därmed attraktiva både för sångare och för publiken. Vi vill göra nyskapande projekt och våga testa nya saker, det är det som gör oss intressant. Vi vill vara en klassisk kör och samtidigt en nordisk och modern kör.

Dirigenten Jutta Seppinen dirigerar.

Sonja försöker sedan förklara något om att konserten för Kvinnolinjens väl kommer att inkludera ”långa linjer och vackra harmonier” och ”en stor klangmassa”. Tondöv som jag är vet jag ännu heller inte vad hon talar om, men jag får lov att ta henne på ordet.

Jul blir kul med julkonsert

Konserten i Uspenskijkatedralen är inte Lyrans enda kommande konsert. Under måndagen får jag också trevlig dos julsånger, för december närmar sig med stormsteg och därmed också Lyrans och Akademiska Sångföreningens traditionsenliga julkonserter.

Nytt för i år är att körerna ordnar en extra konsert i Sibbo kyrka den 14.12. Utöver det sjunger körerna den 18.12 i Pauluskyrkan och i Johanneskyrkan den 21.12.

– Ett av mina favoritminnen från min tid i Lyran är min första julkonsert. Johanneskyrkan var fullsatt och fylld av tända ljus, vi hade stora kåpor på oss och sjöng alla klassiska julsånger. Julstämningen var i topp och jag tänkte att jag aldrig tänker lämna Lyran, säger Sonja.

Biljetter till konserterna kan köpas här.

Studentbladets chefredaktör 2017-2018 @rafael.donner

Vad tycker du?