Hoppa till innehåll

Hemlig signatursås lockar varje onsdag över tusen gäster till teknologernas restaurang

Traditioner lever starkt i Teknologföreningens byggnad på Otsvängen 22. Redan vid hallen väcks nostalgiska känslor som tar dig tillbaka till skoltidens disco, och väl inne i restaurangen sorlar ljudet av människor som alla verkar känna varandra.

Inte minst på onsdagar kan man ta del av de historiska vibbarna hos Aaltos teknologer. Restaurang Täffä är fylld till dess fulla kapacitet när kön sträcker sig ända till dörren och sorlet stiger. Det är onsdag och det betyder spaghetti.

Smakligt och minst sagt mättande berg av spaghetti och köttfärssås. Tillbehören är alltid desamma: Sallad, rivna morötter och marinerade oliver. Foto: Rafael Donner.

Restaurangens signatursås – som kokat i deras grytor varje vecka i över fyrtio år – är en köttfärssås med italienska anor. Receptet är hemligt och restaurangchef Mats Wallenius berättar att ingen vet säkert vem som är dess uppfinnare. Men en sak är säker – vid såsens begynnelse fanns italienska kockar i köket. Deras köksmästare Annikki Baas var då ny i personalskaran men i dag är hon den mest erfarna. Receptet finns visserligen undangömt någonstans i köket, men där får det också ligga eftersom kockarna kan det utantill.

– Det här är en 70-tals sås med en klassisk redning istället för tomatkross. Skulle man skriva receptet i dag skulle den inte smaka som vår spaghettisås, säger Mats och lyfter locket på kastrullen som rymmer 300 liter sås.

Här ryms cirka 300 liter av den hemliga såsen, säger Mats Wallenius men vill inte avslöja något mera. Inte ens TF:s styrelse vet såsens ingredienser. Foto: Rafael Donner.
”Spaghetti-onsdag är ett fenomen” säger Mats som för några år sedan prydde både planscher och halarmärken. Foto: Rafael Donner.

Spaghetti-onsdagens rutiner är så inrotade att det är den lättaste dagen på veckan enligt Mats. Alla vet vad som ska göras eftersom varje onsdag ser likadan ut: mer eller mindre 1 500 portioner av berg med spaghetti och sås.

– Vi har två köer som praktiskt taget pumpar ut såsen och många har förköpta matkuponger, säger Mats.

Under spaghetti-onsdagar hör till personalen minst tre studerande. De anställs genom muntligt kontrakt och får lön enligt avtal. TF:s ekonomichef Elin Nyman, som ansvarar över restaurangverksamheten, berättar att deras ekonomi påverkats av konkurrensen från de andra restaurangerna som öppnat sedan campuset i Otnäs expanderat. Som tur är har Täffä många trogna kunder som gör att de aldrig går på minus. Speciellt under onsdagar då gästerna är så många att de höjer medeltalet avsevärt.

Under rusningstid finns inte många lediga stolar och köerna sträcker sig ända till dörren. Foto: Rafael Donner.
Redan nio timmar innan lunchen drog igång kunde man läsa på Jodel ”Är det redan kö vid Täffä?”. Deras rekord är 1 800 gäster. Foto: Rafael Donner.
Agathe, Jacob och Maximilian (alla utbytesstuderande) visste inte om att de var del av en så lång och stark tradition när de kommit för att äta spaghetti på onsdagar. De har bara reflekterat över hur god såsen är och hur bra spaghettin är kokad. Foto: Rafael Donner.

En byggnad full av nostalgi

Nivån av nostalgi i Teknologföreningens hus Urdsgjallar är hög. Restaurangens mat portioneras av kökspersonalen över en klassisk skolkantin och byggnadens konstruktion – som har över femtio år på nacken – är en av Museiverkets ögonstenar.

Elin säger att traditioner alltid har en plats i teknologernas hem, men att de måst balanseras med visioner om framtiden. För även om deras historia är gammal så kommer nya studerande hit varje år.

Elin Nyman sörplade denna onsdag spaghetti tillsammans med Stbl. Foto: Rafael Donner.

Med oss runt lunchbordet sitter även TF:s viceordförande Victor Granlund med ett berg av spaghetti. Frågar man honom är en museistämpel något TF inte vill bära.

– Vi är mera föränderliga än traditionella. Vi är inget museum, säger Victor.

Planerna på en ny byggnad har smitts under många år. De vill finnas på den centralaste och bästa tomten i Otnäs, och inte vid sidan av allt det nya. Det här kan bli verklighet inom en snar framtid men tills dess fortsätter man servera den gudomligt goda såsen och den perfekt kokta spaghettin i Urdsgjallar.

Läs mera om den eventuella flytten här.

Redaktionen ger Täffäs spaghetti och köttfärssås fem av fem halarmärken. Tack ännu en gång till kockarna och personalen. Ses snart igen! Foto: Rafael Donner.

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?