Hoppa till innehåll

Redaktionen ger spartips med en nypa humor – ”Eit penn e pänga å”

En del av dem är smarta. Andra på gränsen till sluga. Hälften är politiskt okorrekta, medan några är direkt olagliga. Spartipsen från Alkärrsgatan 9 B lovar ingenting förutom ett liv i överflöd och prekära situationer.

”Lev flott på mindre”

sade chefredaktör Rafael Donner och fortsatte…

 1. Ha alltid med en termos till caféer. De inger respekt (eftersom folk tror att du är en miljövän) men egentligen bunkrar du helt enkelt kaffe.
 2. Skit i inredning. Minimalism är hett, så du kommer långt med en flaska San Pellegrino i kylen, en färsk örtbuske och en skål med citroner när din dejt kommer på besök.
 3. Om du ändå vill ha en massa möbler, skaffa så fula grejer som möjligt. Att inreda fint blir snabbt dyrt, men om dina prylar är tillräckligt fula tror alla bara att du är trendig och att det är något de inte fattar.
 4. Gå aldrig förbi en vernissage eller releasefest utan att först gå in på gratis vin och snacks. Kolla in evenemang på Facebook om du känner dig borttappad på gatorna.
 5. Ta brödbitar från studentrestaurangerna, paketera in dem i servetter (som kan användas när du får gäster) och lägg i väskan. Säg att du gör det för att ingen någonsin äter kanterna och att du försöker vara miljömedveten, men kom samtidigt ihåg att allt detta är en avledningsmanöver: det egentliga brottet är att du gömt femton fiskpinnar i din potatismos.
 6. Bli vegetarian, för det är billigt – men om du vill äta kött så köp från Anton&Anton på lördagar. De rear ut fina bitar då eftersom de har stängt på söndag, och de har en studentrabatt på -10% på samtliga inköp.
 7. Bli tillsammans med någon och flytta småningom in i smyg. Hyr samtidigt ut din lägenhet via Airbnb. Om din partner blir misstänksam, säg att du har allergisymtom hemma och att du misstänker att det finns mögel där. Ingen ifrågasätter mögel i Finland.
 8. Alternativt: Couchsurfa i din egen stad samtidigt som du hyr ut din lägenhet via Airbnb. Om någon blir misstänksam: säg att det är ett konstprojekt.
 9. Skippa försäkringarna. Om försäkringsbolaget går på vinst måste du gå på förlust – ”för det är som att slå vad om att något kommer gå snett” (citat från dumdristig okänd man). Om du aldrig skaffar hemförsäkring vågar du aldrig skaffa något dyrt heller. Checkmate, marknadsekonomi!
 10. Ta cykeln eller använd fötterna när du önskar transport. Det här resulterar även i gratis motion. Kom också ihåg att ju finare cykel du har, desto mer sannolikt är det att den blir stulen. Se alltid till att någon av dina grannar har en finare cykel än du.
 11. Bli god vän med en massa utbyteselever. När de sticker lämnar de allt möjligt efter sig i mat- och möbelväg. Bonus: övertyga dem att skaffa sånt du behöver, men vet att de aldrig orkar ta med sig hem. ”Eeeveryone in Helsinki has a Jopo, you just have to get one!!!”
 12. Om du är ultrahardcore och sparar på boendekostnader genom att sova i bilen lönar det sig att bli medlem i ett billigt gym. Gratis dusch!
 13. På tal om gym: de flesta sådana erbjuder ett gratis förstabesök. Det finns rätt många gym i huvudstadsregionen och när du väl avverkat dem har de flesta gått i konkurs och du kan börja om igen.
 14. Trött på det torftiga livet? Sugen på snabba cash? Spela poker på nätet varje söndag morgon! Då kommer amerikanerna hem från baren och fattar en massa dumma beslut.
 15. Upprätthåll goda relationer till dina föräldrar och få gratis måltider. Bonus: ljug att det inte finns en tvättstuga i ditt husbolag och få dem att tvätta dina kläder istället.
 16. Dejt på kommande, men inga fyrk? Åk till Ikea med gratisbussen, ät 50 cents varma korvar med bröd och försök återskapa alla Ikea-scener från 100 Days of Summer. Din dejt kommer att bli så imponerad av din snålhet att en erotisk kväll är garanterad.
 17. Bonus: föreslå att ni efteråt åker hem och tittar på filmen på valfri streamingsajt. ”Glöm” ditt lösenord och använd en keylogger för att få reda på hens. Hoppas att hen aldrig någonsin byter lösenord.

”Eit penn e pänga å”

Som man säger i Esse.

”De gor lett ti klo sä i aarsolä mä andras naglar”

Som man säger i Finström

”Ung spar, gammal har, hin tar”

Som man säger i Helsingfors

(Citat ur Många krokar i långdansen. Finlandssvenska ordspråk och talesätt.)

 

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?