Hoppa till innehåll

Polyteknikernas nykterhetsförening försökte tömma Alko i Otnäs men misslyckades – se bilder

Både unga och gamla teknologer – och icke-teknologer – tågade i går in genom Alkos dörrar i Otnäs med målet att köpa upp hela butikens sortiment. I slutändan drog Alko ändå det längre strået och klockan 21:00 fanns det ännu stora mängder alkohol till salu. Bortsett från nederlaget drog evenemanget oanade mängder gäster och blev en ordentlig folkfest. Värden var Polyteknikernas nykterhetsförening – Polyteknikkojen Raittiusseura, eller PoRa – som firade sin 50-årsdag.

Hela dagen, från att butiken öppnade till att den stängde, var kön utanför Alko så lång att alla förbipasserande bara var tvungna att stanna för att beskåda och fota. Bland annat Ilta-Sanomat och Helsingin Sanomat skrev flertalet artiklar om händelsen, som inkluderade allt från gratis hinkar till en badbalja som fylldes med en brandbil. Och vad gör finländare inte för en gratis hink?

https://www.instagram.com/p/BnbgmxinWcl/?tagged=iskualkoon

Dagen till ära stod civila och studerande och köade upp till en timme för att komma fram till Alkos kassa i Otnäs. Foto: Rafael Donner

Genom att dricka upp hela Alkos sortiment vill PoRa göra den ultimata uppoffringen och se till att alkoholen inte förstör några fler människoliv. Eller ska man kanske kalla det för ett skämt? Föreningen säger i alla fall att det gjordes med glimten i ögat. Före evenemanget uppmanade man alla som deltar att dricka förståndigt och det bjöds även på alkoholfritt.

Benjamin och ”Muffe” kallar Alko för en ”party pooper” och misstänker att de förberett sig på evenemanget genom att se till att lagret är fullt. Foto: Rafael Donner

I vanliga fall ordnar PoRa alkoholfria evenemang i sportens tecken. Deras viceordförande Ines Ahlroth säger till Stbl att de vill uppmuntra studerande att delta i alkoholfria evenemang. Efter gårdagens uppmärksammade evenemang hoppas de dra fler studerande, även från andra föreningar, till kommande alkoholfria tillställningar.

Utanför butiken står Soroush, Leonardo och Thomas. De är alla utbytesstuderande och delar gärna med sig av sina erfarenheter om finländare och alkohol. De håller med gamla fördomar om att vi behöver några promille i blodet för att vara sociala, speciellt i grupper där majoriteten är finländare.

– It’s an organized riot, tycker Soroush, Leonardo och Thomas som är förvånade över hur lugnt alla står och köar. De undrar var alla unga rebeller är. Foto: Rafael Donner.

Men bland åskådarna finner man delade åsikter. En del säger ”kul” medan andra frågar ”varför”. Evenemanget har tydligen uppmuntrat till drickande för åtminstone ett dygn. Det kan den dagslånga kön bestyrka, och ännu en gång uppmärksammas studerandes supande i media.

– Det är så synd, för vi gör mycket annat än dricker, säger Rosa, en förbipasserande studerande som är besviken på hur nyheter mest rapporterar från alkoholhaltiga studerandeevenemang.

Vad är skillnaden mellan att uppmuntra och uppmärksamma ett problem? Och finns det sanning bakom skämt? Foto: Rafael Donner

Studentbladets chefredaktör 2019

Vad tycker du?