Hoppa till innehåll

Teknolog skrev diplomarbete, blev konstnär av en slump och youtuber med storpublik i USA

Influencer, youtuber: två engelska ord som för tankarna till en ung person som pratar in i kameran om vad de gjort, ätit, tränat, rest, spelat, funderat på. Dessa influencers talar till en bred publik. Det som Pia lyckats med är att nischa sitt budskap till något mycket specifikt och ändå nå ut. De kallas micro-influencers.

Pia Krogerus är 28 år och bor i Esbo. Hon är finlandssvensk, tidigare Aalto-studerande, och hennes passion är att måla och modifiera små leksaksfigurer, så kallade Littlest Pet Shop-figurer. Nu följer och inspireras tusentals unga tjejer av hennes konst på Youtube.

– Jag är ganska överraskad att ni hittade mig. Mina följare är främst från USA. De är unga flickor, de yngsta 10 år gamla. Men det finns också många äldre ”tanter” som är i min ålder och som är intresserade av vad jag gör, säger Pia Krogerus.

För den som inte vet vad Littlest Pet Shop (LPS) är för något så är det små leksaksfigurer som föreställer katter, hundar, apor och fåglar med stora huvuden och störa ögon. Leksakerna är riktade till barn, främst flickor. Deras huvuden vickar som Bobblehead-figurer.

Pia Krogerus är en micro-influencer fast hon inte själv använder sig av den titeln. Enligt Studentbladets lista är hon Svenskfinlands tredje största youtuber. Större är bara artisten Isac Elliot och influencern Pernilla Böckerman, också de från influencertäta Esbo. Pias Youtube-kanal Piaslittlecustoms har över 114 000 följare och hennes Instagram-konto har 56 000 följare.

https://www.instagram.com/p/BKbr0HjAty5/?hl=sv&taken-by=piaslittlecustoms

Pia är diplomingenjör och har studerat maskinteknik vid Aalto-universitetet. Under sin studietid spelade hon banjo i Teknologorkestern Humpsvakar. Det var i orkestern som hon träffade sin tubaspelande man som hon har en son med idag. Det var också under studietidens slutskede, då hon skrev sitt diplomarbete, som hennes Youtube-kanal tog fart. Examensarbeten brukar locka till sig distraktioner för studerande. Distraktionen för Pia blev att förvandla leksaksfigurer till nya, unika leksaksfigurer.

– Sedan jag var liten har jag vetat att jag vill bli diplomingenjör. Jag visste inte vad jag ville bli efter det. Jag kunde aldrig ha gissat att jag skulle börja måla små figurer, säger Pia Krogerus.

Hon har alltid gillat konst och har försökt rita och måla men hon blev sällan nöjd med resultatet. Tidigare har Pia experimenterat med att modifiera My Little Pony-leksaker, men hästarna föll henne inte i smaken. Först när hon började måla och modifiera Littlest Pet Shop-figurer fann hon något hon var bra på.

– Det hela började med att mamma köpte en Littlest Pet Shop-figur till mig. Jag var 23 år gammal. Min mamma vet att jag kanske är för barnslig för min ålder. Sen märkte jag att det fanns massor av andra figurer så jag blev snabbt intresserad av Littlest Pet Shop.

På ett år fick hon 30 000 följare på Instagram.

– Jag är allmänt en ganska blyg människa. Jag frågade mina Instagram-följare om jag skulle börja göra videor och de gillade idén, ”Go for it girl!” var responsen. Jag tycker egentligen inte om att vara i rampljuset. Jag visste inte om jag skulle våga det. Men efter att jag laddat upp en Youtube-video kom 20 000 av mina följare från Instagram och började prenumerera på min Youtube-kanal. Det fick mig att hoppa till.

Det tar tre till fyra timmar för henne att skräddarsy en figur. När hon modifierade LPS-figurer på heltid hann hon med fyra figurer om dagen. Nu, när hon har barn, tar det mycket längre. I början skänkte hon bort figurer för att människor skulle få upp ögonen för henne.

Pia har fått inspiration av den japanska speltillverkaren Nintendos figurer, till exempel Pokémon.

– Förr när jag såg en karaktär funderade jag: hur kunde man göra den till en LPS-figur? Sen ville jag hitta på egna karaktärer. Det var jätteroligt. Inspirationen kommer nuförtiden från naturen, exempelvis en blomma eller en stjärnhimmel. Det har med tiden blivit mera konstnärligt. Det är svårt att förklara.

Hon har snart gjort 900 figurer. Även om Pia målat många figurer, fått en rejäl följarskara och sålt en del av sina skräddarsydda Littlest Pet Shop-leksaker på Ebay – för ett pris på upp till 70 euro styck – kallar hon sig inte entreprenör.

– Jag hade planer för det i början men jag kallar mig mer för en hobbyist. Jag säljer figurerna för att gå plus minus noll.

Trots att hennes mest tittade video har setts över 1,3 miljoner gånger är intäkterna från Youtube inget att leva på, medger Pia. Det kanske blir fler visningar efter att hon publicerar en egen Youtube-serie som handlar om LPS-figurer, ett sorts dockspel. Åtta av tio avsnitt är klara.

– Jag har skrivit färdigt manuset för en säsong, min man och jag har filmat nio av tio avsnitt. Det finns många som gör egna LPS-serier, men om man inte levererar med jämna mellanrum börjar folk klaga. Min serie ska vara helt färdig innan jag sätter ut det första avsnittet.

Littlest Pet Shop-varumärket ägs av leksakstillverkaren Hasbro. Pia har inte varit i kontakt med Hasbro och hon önskar att de kan fortsätta så för fredens skull. Hon gör ju egentligen gratis reklam för deras figurer och är helt okej med det.

När Pia berättar om sin hobby för andra väcker det reaktioner.

– De tycker att det är lite spännande. När jag får frågan i babyklubbarna tycker de flesta att det är coolt. Det överraskar mig. Kanske borde jag vara mer stolt över mig själv och vara mindre pinsam. Det är bara det att jag är en hemskt sarkastisk och självmedveten typ.

Det var inte tänkt att det skulle bli så här. Intresset bara växte fram från ingenstans. Pia känner att hon gör något meningsfullt när hon får inspirera andra.

– Inte visste jag att jag skulle hålla på med det här. Nu känns det som att det är min kallelse och det var en slump att det hände.   När jag började höll inte många på med modifiering eller ”customizing” av LPS. Efter att jag började har jättemånga andra börjat med det, känns det som. Det handlar om små flickor som kan uttrycka sig själv. De har sin gamla leksaker och nu kan de skräddarsy dem till något nytt. Det är meningsfullt. Jag är stolt över det.

Den som besöker Pias arbetsrum kan förvånas över att hon har över hundra leksaker där. Kan bristen på leksaker som liten vara orsaken till att hon har så många nu?

– Det där säger alla när jag visar mitt kontor. Då brukar jag självironiskt säga att jag har säkert något barndomstrauma. Men nej, jag fick nog leksaker som liten. Inte vet jag vad det är för konstigt med mig? Man kan aldrig ha för mycket leksaker.

Ett typiskt fan av Pias figurer är en tjej på ungefär 13 år från USA, eller från något annat land där det talas engelska, exempelvis Australien.

– Det är smickrande att de hittat mig och stöder mig. Jag förhåller mig ödmjukt och tar det inte som en självklarhet att jag har så mycket följare.

Även om hon skräddarsyr något så oskyldigt stöter Pia på fördomar. Samlare som är seriöst engagerade i Littlest Pet Shop figurer har blivit upprörda att hon har ”förstört” dyrbara samlarobjekt. Kritiken kommer också från lokalt håll.

– Vissa av mina kompisar tyckte att det var konstigt att jag aktivt började med det här. De hade inte räknat med att jag skulle få så många följare. Ytterligare finns det släktingar som undrar när jag ska skaffa ett riktigt jobb. Det viktigaste är att närmaste familjen och alla mina fans ger sitt stöd.

På nätet fylls kommentarsfälten med beundran vid varje nytt inlägg från Pia. Men om man som vuxen har hundratusen tonårsflickor som följare – hur förhåller man sig till det?

– Ibland tänker jag på ansvaret jag har. Mina videor är dock inte jätteseriösa. Jag sätter ibland personliga inlägg på Instagram och då försöker jag tänka efter. Till exempel på morsdagen lade jag upp en bild med texten att det finns många som dömer mammor. Men där skrev jag att om du är dig själv så kommer du jättelångt. Det här gör jag för att jag vet att det är jättemånga unga tjejer som kollar på mina bilder. Om det jag skriver får dem att känna att ”jag uppskattar min mamma” eller en ung mamma kollar på det och tänker ”det är bra att vara sig själv”, kanske mitt meddelande kommer fram.

Pia är sällan i bild. Det viktigaste är att leksaksfiguren hon har i handen syns.

– Orsaken varför man kollar på andra stora youtubers är för att man vill se dem. För mig är det bara att jag råkar kunna måla. I de korta filmerna lägger jag till min egen humor. Det kanske gör att jag skiljer mig från andra LPS-youtubers. Det är skönt att inte behöva vara i fokus, för jag är inte så bra på att tala. Jag tycker så mycket om att göra det här. Hoppas det sprider glädje till andra.

Pia ska i år ta ett första kliv ut i offentligheten med sin hobby. Hon kommer att delta Tubecon, ett evenemang som förenar youtubers med deras fans. Årets Tubecon hålls i Mässcentrum i Helsingfors den 17-18 augusti.

– Jag kallsvettas. Tänk om jag är pinsam? säger Pia och skrattar.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?