Hoppa till innehåll

Han blev kandidat och magister på rekordtid – men var det värt det?

När Jesper Haga i september 2008 påbörjade sina studier på Hanken Svenska handelshögskolan i Vasa tog det inte länge för honom att inse att det faktiskt går att öka studietakten och även arbeta vid sidan om studierna. Redan under hans andra studieperiod lade han i en högre växel, och hans magisterexamen blev klar medan andra ännu filade på sina kandidatuppsatser.

– Jag lämnade in gradun i april 2011. Det tog alltså två år och åtta månader för mig att studera. Sen tog det ännu två månader innan jag hade betyget i handen, säger Jesper Haga, som nu forskar och föreläser vid Hanken som Assistant Professor (forskardoktor).

Haga känner inte till någon annan som studerat klart till magister på samma tid som han. Så vad är hemligheten bakom så här snabbt genomförda studier?

– Helt av eget intresse ökade jag på studietakten. Jag tog till exempel andra årets kurser vid sidan om första årets kurser. Sen med tiden fortsatte jag ha flera kurser på samma gång, säger Haga.

Det låter logiskt. Med fler kurser i taget blir man snabbare färdig om man läst på, vilket tar tid. Men hur balanserar man tiden som ska räcka till studier med ett eventuellt deltidsarbete och studielivets alla frestelser?

– Jag jobbade i snitt 40 h per månad. Jag jobbade mest när en ny period började. Under den tiden hann jag också med studieevenemang. Veckorna före en tent fokuserade jag sen på att studera natt och dag. Jag har alltid tyckt om att skriva tentamen.

Det låter som att Haga satsat på en diger planering av sin tid, men så är inte fallet.

– Jag vet inte om jag hade någon taktik eller några rutiner. Jag hade inte ens en kalender. Det handlade mest om intensivt studerande. Långa dagar blev det. Däremot hade jag ett bra studiekompisgäng som var väldigt motiverade med att studera och prestera. Vi ordnade studiecirklar tillsammans. Det var viktigt för mig att vara med i en studiegemenskap där man uppskattar att andra kompisar presterar och får bra studiebetyg. Det var fint att känna sig uppskattad för sina prestationer.

När man bara fokuserar stenhårt på studierna är det lätt att det nattliga studielivet sveper förbi obemärkt, men inte i det här fallet.

– Oja. Nog hann jag festa. Men jag festade sällan runt tentveckorna.

Det fanns distraktioner då Haga studerade. 2008-2011 fanns både Facebook och Youtube, Instagram kom 2010 och en massa andra roliga sajter fanns som i dag suger en massa tid av gemene persons tid.

– Nu kommer jag att låta jättegammal, men när jag studerade (2008-2011) så var det ännu inte så vanligt med internet i mobilen. Jag hade inte ens en internetuppkoppling hemma i studentbostaden. Skulle jag använda mig av nätet så gick jag till universitetet och studerade där. Det viktigaste var att inte ha något på schemat som störde min koncentration.

Haga har hört att studerande börjar städa sin lägenhet när de försöker koncentrera sig på studierna. De städar istället för att koncentrera sig. Men han känner inte igen sig i det beteendet.

– Jag bodde själv i en lite ostädad lägenhet och levde i ett långdistansförhållande med min flickvän.

Likt sportvärlden brukar de som vill prestera bättre i intensiva arbetssituationer använda sig av prestationshöjande medel, förutom den här akademikern då.

– Nä, det har jag inte använt mig av. Och någon stor kaffekonsument var jag inte heller på den tiden som jag till exempel är nu. Den största moroten var att visa sig på den styva linan med de andra i studiegänget.

Har Hagas effektivitet att göra med att han lämnat in sina uppgifter i god tid?

– Jag brukade inte lämna in uppgifterna i början av kursen, utan mer i mitten av kursen före deadline.

En del studerande får i början av sina studier höra om en mytomspunnen pyramid. Den låter så här: Sömn, vänner eller bra betyg. Du måste välja två av tre, för du har inte tid för alla.

– Nattsömnen offrade jag mest. Men jag sov också på dagarna. Jag har den supertalangen att när jag inte har något att göra så somnar jag enkelt. Det har hjälpt mycket under studietiden.

En del människor lovprisar föreningslivet under studietiden. Haga hann med det också, men inte på kårnivå.

– Jag var en tid ordförande för föreningen Hanken Finance, där vi bland annat ordnade resor. Studentpolitiken var inte ett intresse för mig. Jag skulle säkert ha varit mer föreningsaktiv om jag förstått vad det hela gick ut på.

Fritidsintressen var inte med i bilden.

– Jämfört med i dag så hade jag inga hobbyn på den tiden. Min vardag gick främst ut på att studera, jobba, festa lite och flickvännen – som jag är sambo med i dag.

Jesper Haga. Bild: Jonny Smeds

Haga tror inte att han skulle ha klarat av att studera klart något snabbare. En av grundorsakerna till varför det gick så smidigt var att hans kandidat- och magistersuppsatsen handlade om samma ämne.

– Det var en stor fördel. Annars skulle det inte ha gått så bra.

Den beräknade studietiden för de som studerar på universitetsnivå till magister är ungefär fem år. Visst går det att göra snabbare än det om man så vill. Men Haga rekommenderar inte för någon att studera i samma takt som han gjorde.

– Nej det gör jag inte. När jag blev klar var jag omogen och ganska vilsen. Jag tror att man utvecklas med tiden. Om jag skulle få välja på nytt så skulle jag ha studerat ett år till. Då skulle jag kanske fått ta för mig mer av alla möjligheter som studietiden ger. Åtminstone ett år till skulle ha behövts för att få den större bilden känner jag. Fyra år skulle ha varit okej.

För det gäller att ha stamina.

– Ibland var jag nog trött. När man är ung så har man kraft och kan lära sig saker i en snabb takt. Jag blev klar när jag var 22 år. Efter att pappren var inne var det doktorsstudier som väntade. Och då tänkte jag: Vad vill jag göra nu? Kanske om jag skulle ha fått mogna lite längre så skulle jag ha fått ett starkare driv om vad jag ville göra och sen även forska om. Drivet kom först i ett senare skede.

Den stora hemligheten avslöjas.

– Tänk på en sak i taget. Det finns saker som tar tid ifrån en och man vet oftast vilka dessa saker är. Skala bort dessa saker som stör ditt fokus. Om det är telefonen, ta bort telefonen. Ta helt enkelt inte med telefonen. Träna dig själv på att inte bli avbruten. Förbered dig att manuellt ta bort det som stör dig, så ska du få se att det hjälper.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?