Bild: Flickr.com/Roger Reuver

Att äta studerandemåltid två gånger om dagen är egentligen förbjudet. Vad är FPA:s lösning?

Var femte studerande använder sig inte överhuvudtaget av studeranderestaurangernas service. Bara var tredje äter studerandelunch varje vardag, och en annan tredjedel bara 3-4 gånger per vecka, enligt SHVS undersökning från 2016. Det finns studerande som inte äter studerandemåltider alls, men till vissas stora förvåning så finns det även de som äter studerandemåltider två gånger per dag. Det får man inte göra enligt FPA, och nu funderar de på hur problemet ska åtgärdas.

FPA:s förmånschef Piia Kuusisto anser ändå att det är ett litet problem, och att studerande som äter för sällan vid studeranderestaurangerna är ett större sådant. Så borde FPA tillåta studerande att äta fler än en subventionerad måltid om dagen?

– Enligt de diskussioner vi på FPA har haft så finns det olika saker som man kunde göra. Ett alternativ som jag personligen föredrar är att slopa gränsen helt. Då behöver vi inte övervaka att studerande håller sig till gränsen och då äter studerande mer hälsosam mat. Ett annat alternativ är att börja övervaka användningen av måltidsförmånen bättre. Det här kan vara svårt, för det finns otaliga studiekort, otaliga studeranderestauranger med olika kassasystem och otaliga kunder att hålla reda på. Ett tredje alternativ vore att skapa ett eget studerandemåltidskort för FPA, säger Piia Kuusisto.

Varför äter inte studerande vid studeranderestaurangerna?

– Det beror troligtvis på att det i städer finns ett så mycket större utbud mat. Snabbmat, kafeterior, allt möjligt. Det vore hälsosammare för studerande att äta vid en studeranderestaurang så att de får den näring som behövs för dagen.

Om det blir någon lösning i frågan meddelar FPA om senare på våren. Trots att FPA har ett intresse att hitta en klarhet i ärendet har utbildningsministeriet enligt Kuusisto inte varit så tänt på att göra en förändring i måltidsstödgränsen.

I Helsingfors finns det enligt FPA 62 restauranger där du kan köpa en studerandemåltid. En del ägs av Fazer Food Services, som driver en del studeranderestauranger för till exempel Aalto, Arcada, Hanken och Teaterhögskolan. De önskar att måltidsstödets begränsning skulle slopas och att studerande kunde äta studerandemåltider flera gånger om dagen.

– Vi ser det som en bra sak (att FPA har tagit upp det för diskussion). Då skulle vi ännu bättre kunna stöda studerandes välmående och ork. Och, som de också konstaterat vid FPA, så vore det klart bättre om en studerade äter hälsosammare och använder sig av måltidsstödet flera gånger per dag än inga gånger, säger Kristiina Ramirez, kundchef för Fazer Food Services.

Hur ser ni på saken att ha studerandemåltider även kvällstid?

– När det gäller kvällsrestauranger och helgöppettider så har vi redan restauranger och kafeterior som ordnar det. En förändring i måltidsstödet borde inte det förändra deras verksamhet i det stora hela, säger Ramirez.

Fakta om måltidsstöd:

Högskolestuderande har rätt att få måltider till nedsatt pris i restauranger som omfattas av systemet med måltidsstöd. Det nedsatta priset gäller endast studerandemåltider som äts i restaurangerna. Inom ramen för anslagen i statsbudgeten beviljar FPA restauranger avsedda för högskolestuderande och restauranger som finns någon annanstans än i en högskolas lokaler understöd för sänkning av priset på studerandemåltider för högskolestuderande. Måltidsstödet betalas till den som förestår matserveringen, som sedan drar av stödet från studerandemåltidens pris. Måltidsstödet för högskolestuderande höjdes med 10 cent 1.1.2013. Måltidsstödets belopp är 1,94 euro per måltid.

På måltidsstödet tillämpas 49 § i lagen om studiestöd (65/1994) och statsrådets förordning om grunderna för måltidsstöd för högskolestuderande (54/2012).

Folkpensionsanstalten har i samverkan med Statens näringsdelegation gett ut en rekommendation om måltider för högskolestuderande (1.2.2016). Det finns också ett sammandrag av rekommendationen.

På FPA:s webbplats finns en förteckning över de restauranger som omfattas av systemet med måltidsstöd indelade enligt kommun.

Källa: FPA

Om skribenten
Redaktör för Studentbladet.
Publicerad
april 19, 2018

Lämna ett svar