Hoppa till innehåll

Guide: Varifrån lönar det sig att skaffa en begagnad cykel?

Speciellt i Helsingfors innerstad är cykeln det överlägset bästa transportmedlet. Det tar elva minuter för mig att cykla till redaktionen från mitt hem, medan samma resa med spårvagn skulle kräva uppemot en halv timme. Att cykla är snabbt, men också både hälsosamt, ekologiskt och billigt.

För att cykla behöver man naturligtvis en cykel. En ny sådan från till exempel Tunturi eller Helkama kostar mellan 500 och 700 euro, vilket betyder att det för studerande ofta gäller att köpa begagnat. Lyckligtvis är det inget fel på begagnade cyklar: de rullar likväl och ofta är äldre modeller också mycket vackrare.

Men vad kostar de, och var lönar det sig att handla en sådan?

Long story short

Guider har en förmåga att vara långrandiga, så för att undvika onödigt snack hoppar jag direkt till slutsatsen: betala lite extra och köp en cykel från Återanvändningscentralen (Kierrätyskeskus på finska). Det är min entydiga rekommendation.

Återanvändningscentralen är huvudstadsregionens överlägset största aktör när det gäller begagnade cyklar och de har under vinterns gång satt över 1200 cyklar i försäljningsskick. I deras nätbutik hittar du ett utbud på över 250 cyklar och i deras butik i Knektbro i Esbo finns det största fysiska utbudet, med för tillfället cirka 300 cyklar att välja emellan. Det finns 70-130 cyklar i de övriga butikerna, du hittar dem här.

Prismässigt är Återanvändningscentralen inte det billigaste, men inte heller det dyraste. En vanlig vuxencykel kostar på webbsidan 100-180 €. I Knektbro går det att hitta någon cykel för 80 €, men lägre än så sjunker priset inte. Denna läckerbit är exempelvis din för 100 €:

I mindre butiker, som till exempel Greenbike, Bicyclean eller Filla Bicycles finner du ett begränsat utbud dyrare kvalitetscyklar, medan billigare cyklar går att hitta på bland annat tori.fi och huuto.net. Återanvändningscentralens fördelar är ändå så många att de andra aktörerna inte har en chans.

Det finns hundratals cyklar till salu på tori.fi och huuto.net, men få av cyklarna konkurrerar med Återanvändningscentralens priser. Om du inte har råd med att betala 100 € för en cykel är det helt möjligt att hitta en för 50 € via tori.fi eller huuto.net. Orsaken jag ändå inte vill rekommendera detta beror på två orsaker.

För det första finns det inga garantier på att cykeln du köper av en privatperson inte är stulen. Eftersom Återanvändningscentralen inte ger någon ersättning för cyklarna de tar emot kan du vara säker på att ditt köp inte stöder någon som helst kriminell verksamhet, utan i stället ett allmännyttigt företag vars mål är att återvinna och skapa arbetsplatser.

Om du ändå väljer att köpa en cykel från en privatperson på nätet gäller det att vara aktsam. Be om ett kvitto eller ett köpbevis. Om ett sådant inte finns lönar det sig att åtminstone fråga varifrån cykeln är köpt, i hurdan användning den varit och varför personen säljer cykeln. Köp inte cykeln om något känns suspekt.

Den andra orsaken varför jag rekommenderar Återanvändningscentralen är att också cyklar behöver service. En begagnad men billig skrothög kan i slutändan stå dig dyrt: slitna däck, en rostig kedja och ett trubbigt drev är inte så kul, speciellt om något plötsligt går sönder och måste bytas ut. Den service som Återanvändningscentralen gör på sina cyklar är såpass värdefull att du i slutändan kommer att gå på vinst. De byter ut allt som är sönder, de oljar cykeln, lägger en ny kedja på den och ofta också ett nytt drev. Liknande service hos en cykelreparationsfirma kostar lätt över 100 € och Återanvändningscentralen ger också en månads garanti på ditt inköp.

Skynda på!

Om du tänker köpa en begagnad cykel rekommenderar jag att du köper en sådan så fort som möjligt. Återanvändningscentralen reparerar cyklar hela tiden och det kommer konstant nya till salu, men under våren genomlever de en rusch som kan få deras lager att gapa tomt, speciellt på de mera populära modellerna.

Förra våren sålde de i Knektbro över 500 cyklar på ett veckoslut. Hittills har de under våren sålt 200 cyklar och har endast 300 cyklar kvar. Skynda alltså på!

Andra alternativ

I dag (12.4) och imorgon säljer Valmennustalo Valo cyklar som de reparerat själv. Det lägsta priset är 40 € för en cykel, så det kan hända att du kan hitta något kap där. Liknande grejer ordnas då och då, men det gäller att hålla ögonen uppe.

Facebooks Marketplace har en del cyklar som privatpersoner säljer, men i Facebooks återvinningsgrupper (ex. Kallio kierrättää) rör det sig inte så många cyklar.

Förutom tori.fi och huuto.net finns det också cyklar på nettimarkkina.com. På fillaritori.fi går det att hitta både billigare och dyrare cyklar, men sidan är inte särskilt användarvänlig och saknar en sökfunktion.

Polisen ordnar ibland auktioner. Enligt hörsägen ordnas det varje höst och vår en auktion i huvudstadsregionen, men datumet för polisens vårauktion är ännu okänt. Skicket på cyklarna som säljs i auktionen kan variera kraftigt.

Suomen polkupyöräkierrätys har ett ganska stort utbud begagnade cyklar som de säljer på tori.fi och via sin butik i Malm. Prisnivån är däremot något högre än Återanvändningscentralens motsvarande.

 

Studentbladets chefredaktör 2017-2018 @rafael.donner

Vad tycker du?