Hoppa till innehåll

Hattnytt: Nu kan du fira studenten utan döda djur på huvudet

Den finländska hattmakaren Fredrikson har tillverkat studentmössor i årtionden. På grund av förändringar hos en del konsumenters etiska och ekologiska värderingar har efterfrågan på veganprodukter nu ökat. Fredrikson vill svara på denna efterfrågan genom att utöka sitt sortiment och lansera en helt vegansk studentmössa. Mössan är handgjord på traditionellt sätt, men den här mössan innehåller inget läder.

Enligt Fredriksons utvecklingschef Katja Helén känns en vegansk studentmössa på huvudet precis som som den traditionella studentmössan. Den ser också likadan ut. Det vita överdraget är av sammet, svettbandet är gjort av PVC (plast) och mösskärmen är PVC-laminerad cellulosa. Lyran är förgylld.

Skillnaden är alltså att mösskärmen och svettbandet, som vanligtvis är gjort av en läderblandning, har bytts ut till PVC. Men det finns inget annat som utseendemässigt skiljer dem åt.

Är det mer ekologiskt att tillverka studentmössor i plast jämfört med läder?

– Om du frågar mig personligen så nej, men vi svarar på det vad kunden vill ha. Det är upp till diskussion om vad som är mer ekologiskt. Men vi kan garantera att den här nya mössan inte har några spår från djurriket och vi respekterar kundernas önskemål, säger Katja Helén, utvecklingschef för M.A.S.I Company som tillverkar Fredriksons studentmössor.

Vegansk studentmössa från Fredriksons sortiment.

När får man tag på finlandssvenska veganska studentmössor?

– Inte i år men kanske nästa år. Vi är först ut i Finland med den här produkten och vi måste testa om det finns ett utbud. Om efterfrågan finns på finskt håll så tillverkar vi också en finlandssvensk vegansk variant nästa vår.

Helén tror att årets försäljning av den veganska mössan bli ungefär 5-10 procent av hur mycket den traditionella studentmössan annars brukar sälja. Inget direkt storsäljare alltså men, 2000-3000 produceras. Det var dels tack vare gymnasiet Kallion lukio i Helsingfors som mössidén blev en verklighet.

– Abiturienterna kontaktade oss och de ville alla ha en egen vegansk studentmössa. Vi har utvecklat modellen i några år nu, så vi lanserade den nu. Det finns även fler, främst i Helsingfors, som vill ha mössan.

Utvecklingschefen har arbetat med en vegansk mössa på huvudet de senaste veckorna.

Det är så här vi testar dess kvalitet. Och jag måste säga att man känner inte av att den är gjord av PVC. Vi vet ännu inte hur bra den nya hatten håller tidens tand. Vi vet att våra traditionella mössor klarar 20-30 år utan att blekna om man sköter om dem. De är gjorda av naturmaterial och de bryts med tiden ner. Det hör lite till att de ska blekna. De ska få färg. Det är livets gång och det ska få synas, anser jag.

Enligt nätbutiken Yo-lakkis prissättning så kostar den veganska mössan tio euro mer (59 euro) än den vanliga finska studentmössan som ligger på 49 euro. Den veganska studentmössan är ändå tio euro billigare än den traditionella finlandssvenska studentmössan som kostar 69 euro.

Orsaken varför den finlandssvenska studentmössan är tjugo euro dyrare (69 euro) än den finskspråkiga (49 euro) är att den finlandssvenskan mössan traditionsenligt har mer tyg i överdraget och en läderkant på skärmen.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?