Hoppa till innehåll

Slopa stödet och inför studielön

FPA kräver att studerande betalar tillbaka studiestöd värt 45 miljoner euro. Över en tiondel av alla som lyfter studiestöd krävs på i medeltal 1 300 euro, en saftig summa att kräva av fattiga studerande. Studerande lever i ständig osäkerhet eftersom de tvingas balansera mellan stöd, löner och studiepoäng, och ett felsteg kan vara ödesdigert för ekonomin.

Stödsystemet är en fattigdomsfälla. Studerande kan alltså inte förbättra sin ekonomiska situation utan att straffas och tvingas betala tillbaka stöd. Det känns kanske onödigt att dela ut stöd till höginkomsttagare, men högre lön betyder högre skatt och stödet betalar sig tillbaka om studerande enklare kan ta emot mer jobb.

Det andra problemet är byråkratin som gör systemet krångligare än vad det behöver vara. Stödsystemet är en soppa där studerande ständigt måste hålla koll på poäng och löner. De som har sämst koll hamnar i knipa.

Basinkomst är ett väldigt intressant lösningsförslag som bland annat Svensk Ungdom förespråkar, men risken är uppenbar för att det blir en passiveringsmodell. En bättre lösning skulle vara en studielön eller kanske snarare en studiepoäng-peng.

Studerande borde få lön för varje studiepoäng och en lite större summa för avklarad examen. Tänk vilken morot. Den som vill studera snabbt skulle kunna tjäna pengar på det.

Den stora förändringen skulle ändå vara överskådligheten. I stället för att behöva fundera på om jag kommer att tvingas betala tillbaka stöd så är det klart och tydligt att jag får mina pengar när studiepoängen rullar in.

Studielönen kunde begränsas till endast en examen och maximalt 300 studiepoäng, så det inte går att göra karriär som professionell studerande.

Men blir inte poängpengen orättvis då vissa studiepoäng är lättare att plocka? Kanske det, men det samma gäller ju också med det nuvarande systemet då FPA kräver minst 5 studiepoäng per stödmånad.

Blir det inte svårare att påbörja sina studier då stödet kommer först senare? I nuläget är det få som lever på enbart studiestöd och de flesta har nog lite besparingar när de börjar studera. Studielån är en annan möjlighet.

Till syvende och sist skulle studerande få ungefär lika mycket stöd som förr. Men i stället för att hela tiden lägga mer press på studerande skulle studielön vara ett flexibelt system som belönar dem som vill studera snabbt, utan att straffa dem som också vill satsa på annat.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?