Hoppa till innehåll

Åbo Akademi backar efter toalettbeslut: ”Ett missförstånd har skett”

Efter Studentbladets och Åbo Underättelsers rapportering väljer Åbo Akademi att ta i bruk en ny skylt för könsneutrala toaletter. Under veckan har Panda Erikssons berättelse om avhoppet från Åbo Akademis jämställdhetskommitté nått många läsare med bestörtning, inte minst studentkårens styrelse vid Åbo Akademi som ansåg att diskussionerna ”har tagit en okonstruktiv väg, och att student­representanten förtjänar en ursäkt”.

Efter en kort turbulens väljer nu rektor Mikko Hupa och vice rektorn Christina Nygren-Landgärds att svara på kritiken i ett meddelande:

”På initiativ av Åbo Akademis jämställdhetskommitté införde Åbo Akademi könsneutrala toaletter hösten 2017. Avsikten var att hörsamma önskemålet om könsneutrala toaletter för de som har en annan könsidentitet än kvinna eller man. Med facit i hand kan vi konstatera att det skett missförstånd under processens gång.

Den symbol för könsneutrala toaletter som kommer att användas vid Åbo Akademi.
Den symbol för könsneutrala toaletter som kommer att användas vid Åbo Akademi.

Åbo Akademi är mån om att skapa en studie- och arbetsmiljö som är fri från diskriminering och där mångfald respekteras. Det är beklagligt att frågan om könsneutrala toaletter tagit en negativ vändning, även om avsikten varit att respektera och inkludera alla, oberoende könsidentitet.

För att åtgärda saken kommer Åbo Akademi att ta i bruk skyltar med en könsneutral symbol samt texten ”WC” på de toaletter som är avsedda för en person och på invalidtoaletterna. Större toaletter med flera bås förblir skilda dam- och herrtoaletter.

Undertecknat Mikko Hupa, rektor för Åbo Akademi och Christina Nygren-Landgärds, ordförande för jämställdhetskommittén.”

Studentbladets chefredaktör satt tillsammans med Panda Eriksson när hen fick besked om beslutet.

Panda tänker inte fira än, inte innan hen ser att den nya skyltningen har verkställts.

– Egentligen är jag inte så här glad, säger hen efter att fotot är taget.

En ursäkt har Panda inte heller fått.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?