Hoppa till innehåll

Kontroversiell muminfråga fick studenterna att protestera i Japan – Timo Soini på plats

Var bor Mumin? Finland eller Norge? Så löd den märkliga frågan i ett antagningsprov i geografi som man måste skriva för att bli antagen till vissa japanska universitet. Provet var i januari och svaret var värt tre poäng. Frågan bestod av två bilder, en bild på Mumin och Snorkfröken och en bild på Vicke Viking. De två bilderna skulle kopplas ihop med endera den norska meningen ”Hva koster det?” eller den finska meningen ”Paljonko se maksaa?” Rätt svar är alltså att Mumin kan kopplas till det finska språket och att Vicke Viking kan kopplas till det norska.

Studenterna protesterade på nätet under hashtaggen ”Unforgivable Moomin”

Det korrekta svaret gällande mumintrollens hemland finns däremot inte. De bor varken i Finland eller i Norge – Mumindalens geografiska position nämns aldrig i Tove Janssons böcker. Hur kan universiteten därmed ha det i sitt antagningsprov? Att söka in till ett universitet och bli antagen är kritiska punkter för en studerandes liv och karriär i Japan.

Ärendet blev en diplomatisk fråga

Finska ambassaden gick ut med ett svar: Vi kan inte vara fullständigt säkra på i vilket land Mumindalen är.

Tokyo-företaget Tuttle-Mori Agency Inc, som uppehåller “Moomin”-hemsidan in Japan, säger, “Vi måste fråga det finländska företaget som äger rättigheterna.”

Sverige inblandat

Hur kan ”Vicke Viking”, en tecknad sagofigur vars svenska författare Runer Jonsson är svensk och vars geografiska hemland är Sverige och inte Norge vara med i frågan?

Enligt Tokyobaserade Zuiyo Co, som har rättigheterna för animationen, bor Vicke och hans kompisar i den fiktiva byn Flake. Vilket land det ligger i är okänt.

Zuiyo har också med Mumin att göra. En talesperson för företaget säger att mumintrollens hemland är okänt.

Den svenska ambassaden i Japan skriver på Twitter att ”Vicke (Viking) är skapad av den svenska författaren Runer Jonsson.”

Forskarna säger sitt

Det svenska språkets forskarkollegiat i Osaka universitets Graduate School of Language and Culture meddelar att det inte finns några bevis på att mumintrollen bor i Finland eller att Vicke Viking bor i Norge.

Forskarna har frågat National Center for University Entrance Examinations, alltså de som skrev antagningsprovet att redogöra frågan och säga vad svaret är, skriver Asahi.com.

Finland blandas in

Finlands utrikesminister Timo Soini lyfte fram den kontroversiella tvisten under sin vistelse i Japan.

Soini berättade på onsdagen i Tokyo under ett presstillfälle med Japans utrikesminister Taro Kano att Muminkrisen nu är löst.

– Nu vet vi var mumintrollen bor. De bor i våra hjärtan, så vi kan alla ta det lite lugnt, skriver SVT.

Den stora frågan är fortfarande inte svarad. Var bor Mumin?

– Nej, Mumin bor inte i Finland. Han är en fiktiv skapelse. Det här är ett typiskt japanskt sätt att blanda ihop verkligheten med fantasimiljöer. Det har kanske något att göra med deras buddhistiska tradition. Studenter har en tendens att överreagera. Och jag tycker lite synd om de som skrivit provet. Vi är ledsna över att det skapat en så stor uppståndelse, säger Roleff Kråkström, verksamhetsdirektör för Moomin Characters Oy Ltd.

Redaktör för Studentbladet.

1 kommentar till “Kontroversiell muminfråga fick studenterna att protestera i Japan – Timo Soini på plats”

Vad tycker du?