Hoppa till innehåll

Eldkastare, rökridåer och punsch i backen under fastlagstisdagen i Helsingfors

Den traditionella pulkaåkningen på fastlagstisdagen är här igen och vädret tillåter det i allafall i Helsingfors. I övriga landet i Åbo och Vasa firas Fastlaskiainen.

Till Brunnsparken i Ulrikasborg i södra Helsingfors har hundratals studerande tagit sig för att delta eller titta på den akademiska tävlingen i pulkaåkning som ordnas av Aalto universitetets studentkår och Vapaateekkarit med flera.

Före tävlingens start tar Arcadas ingenjörsstuderande vid Tekniska Läroverkets Kamratförbund (TLK) fram silvertejpen och monterar ihop det sista av den Star Wars-inspirerade pulkan – Verket-Wing.

– Vi är alla stora fans av Star Wars i styrelsen så valet av årets pulka var inte så svårt. Verketwing är inspirerad av en X-Wing. Silvertejpen som håller ihop pulkan ger också den silverfärgade färgen som rymdfarkoster har, säger ordförande Oscar Mansén.

TLK har med sig sitt militärtält som en reservist har donerat till föreningen. Inne i tältet serveras punsch och ärtsoppa. Pulkan blir färdig och det är dags för invigning.

TLK:s ordförande Oscar Mansén (till vänster) med resten av pulkateamet har en högtidlig stund när deras pulkka äntligen döps till Verketwing.

– Att alla samlas tillsammans och har lite roligt under denna dag är en bra motsats till studierna. Det behövs, säger Mansén.

Tävlingen ska strax börja. Hundratals studerande samlas i Brunnsparken på eftermiddagen under fastlagstisdagen.
Lågt flygande Verketwing tar sig ner för backen. Raketmotorerna lär vara värda en del euron.
Arcadas ingenjörsstuderande i tävlingsbacken. TLK:s Verket-Wing.

En bit bort är Tokyo (TOKYO studentföreningen för Aaltos konst-, design- och arkitekturstuderande). Föreningen ska snart flytta till Otnäs och har förevigat föreningsflytten i sin pulkadesign. Ordförande Matti Jänkälä är lite osäker om pulkorna hålls intakta hela vägen ner för backen. Men Sushant Passi tror nog att piloterna för Tokyo Snowfarers överlever.

Tokyo Snowfarers Sushant Passi längst bak, Matti Jänkälä har fallit men räddar megafonen i sista stund och Heidi Kivistö cruisar vidare mot öst.
Jenny Treier, Luna och andra från Agro-Forstföreningen tar en paus i backen under fastlagstisdagen. Bild: Matias Risikko

Jenny Treir, ordförande i Agro-Forst, hänger med studiekompisarna. Med sig har hon föreningens maskot för dagen, hennes hund Luna.

– Fastlagstisdagen är en bra dag att spendera med föreningen. Vi har ingen pulka men vi följer med tävlingen och äter fastlagsbullar och dricker punsch. Vädret i år är ganska bra, men det har varit värre, säger Jenny Treir.

Tävlingen är i full igång och speakern bjuder på förnurligheter om de tävlandes pulkor. Koneinsinöörikiltas röda pulka 313 (känd som Kalle Ankas bil) ränner ner föf backen med en fasansfull fart. Till publikens stora förvåning sprutar det flera meter eld ur avloppet. Senare kommer det fram att det är en inmonterad eldkastare och inte ett avgasfusk från biltillverkarens sida som ligger bakom spektaklet.

Historicusmedlemmar. Robert Stjernberg längst till höger.

Föreningen Historicus håller flaggan högt i topp uppe i backen. Ordförande Robert Stjernberg deltar för femte gången. Han gläds över sällskapet och traditionen med att delta i fastlagstisdagen.

– Det är många bekanta här idag och ett fint väder fick vi. Jag tycker det är bra med evenemang som överskrider universitet- och högskolor. Vi är här med vår finskspråkiga vänförening och efter tävlingen ska vi gå och äta ärtsoppa med dem.

Kult rf (Kulturproducentstudenter) tog metron till Ulrikasborg.

Högst uppe i pulkabacken är föreningen Kult och finslipar tävlingstaktiker. Deras pulka Kulttimetro har blivit klar i tid och fungerar som den ska vilket kan te sig vara unikt på finländska breddgrader.

Kult rf- Kulttimetro. Bild: Rafael Donner.

I tur och ordning åker de tolv lagen ner med sina skapelser. Två lag avbröt före start. En del stoltserar med nybyggen i träd och kartong, andra satsar på vitvaror från köket.

Lokomotiv Såssåkom av Studentorganisation vid Svenska social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors universitet.

Till näst åker StudOrgs pulka Lokomotiv Såssåkom. Pulkan består av en hytt som tidigare har varit StudOrg-kansliets gamla kylskåp som nu på ålderns dar får sig en sista åktur. Flaggbäraren Titus Wahlberg erkänner att styrtekniken av kylskåpet var en teoretisk utmaning men spännande att ta del av i praktiken.

– Det gick riktigt bra ner för backen. Det här var första gången för mig i den här backen. Förvånansvärt bekvämt var det också, säger Titus Wahlberg viceordförande vid StudOrg.

Titus Wahlberg i Lokomotiv Såssåkom efter ett fartfyllt nerförslopp i Brunnsparken. Bild: Matias Risikko
Konepajajaos – 313. Kalle Anka, Kajsa och knattarna njöt av tisdagsbilutflykten. Knatte dricker grön läsk. Bilen brinner inte, det är bara avgasröret som slungar ut eld några meter.
Tävlingspulkan Uncle and the atomboys av Fyysikkokilta. Tävlingens högsta tävlingspulka sprutade färger i grönt och grått. Publiken gillade den strålande idén.
Uncle and the atomboys av Fyysikkokilta. Kul anekdot: Evenemanget sponsrades bland annat av Fennovoima.
105 Hermannia av Rakennusinsinöörikilta. Den korkade skumpan är en välvald Ballet Carte Noire Brut som är mycket torr, har en medelhög syra, har inslag av gula äpplen, mogna pärontoner och är kryddig till smaken. Passar utmärkt som sällskapsdryck och pulkaränning.
Design Drinking av Nuoret Designerit. Pulkan lär ha fått sin inspiration av en Alvar Aalto vas eller en badtunna.
Fujiwara Tofu Shop av Elepaja satsade på slalomåkning för att locka stilpoäng i pulkabacken.
SICK Greased Lightning av Sähköinsinöörikilta, Aalto-universitet hade byggt riktiga vrålåk ovanpå några Stiga-rattkälkar.
SICK Greased Lightning av Sähköinsinöörikilta, Aalto-universitet. Rökridån var så pass imponerande att domarna gav brons åt SICK Grease Lightning.

Den akademiska pulkatävlingens vinnare:

  1. Konepajajaos – 313
  2. Fyysikkokilta – Uncle and the Atomboys
  3. Sähköinsinöörikilta – SICK Greased Lightning

Om man drar en snabb slutsats baserat på vinnarna i den akademiska pulkatävlingen gäller det att ha pyroteknik i pulkorna för att berusa domarna i deras favoritval. Efter att tävlingen var slut så tog publiken en tur i backen med sina egna pulkor. Här nedan kommer fler höjdpunkter från fastlagstisdagen.

Foto: Rafael Donner

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?