Hoppa till innehåll

”Är det så här man ska rädda världen?” – Studentbladet recenserar Unicafes insektbolognese

Studentbladet provade på Finlands första studerandelunchmåltid som innehåller gräshoppor.

Unicafe i Helsingfors är först i Finland med att erbjuda insekter i sitt restaurangkökssortiment. Först ut på tallriken i januari är gräshopporna. Men varför börjar Unicafe servera insekter? Det här motiverar Unicafes ägare HUS Gruppen med att de vill motverka klimatförändringen. Det är det finländska företaget Entocube som levererar gräshopporna.

– Unicafe har redan länge erbjudit kunder produkter med proteintillskott. Nästa steg är att erbjuda gräshoppor till studerandes tallrikar. Studerande har oftast inte råd med att äta gräshoppor som serveras i form av till exempel fine dining, därför är det viktigt för oss att även erbjuda hållbara maträtter för studerande även i vardagsform, säger Marika Risku, affärsverksamhetschef för Unicafe.

Studentbladet förstår inte vad Risku menar med det argumentet men beger sig dock modigt ut för att provsmaka.

En portion gräshopps-pulled havrebolognese.

På menyn: Gräshopps-pulled havrebolognese.

Till spagettin kommer en bolognese som består av gräshoppor, pulled havre, tomat, morot, zucchini, palsternacka, purjolök, vitlök, rödvinsättika, grönsaksbuljong, farinsocker, salt, basilika, svartpeppar och oregano. Rätten serveras med riven ost och grönsaker.

Upplägget är traditionellt – raskt storköksportionerat på tallriken. En helt vanlig studielunch kan man tänka, men helt plötsligt möts restauranggästen av några små ögon. Ur bolognesen tittar nämligen några gräshoppor upp på sin framtida konsument. Gräshopporna är givetvis döda, men de har ögonen kvar och en del har också ben som lite vigulant spretar hit och dit.

En modig tugga.

Gräshoppans antenner kittlar uppe i gommen.

Smaken är ungefär som en mager siklöja – ”muikkor” – fast utan mjöl. Till storleken är gräshopporna som en Burana 800. De smakar inte så mycket, de är genomtorra och smakar torkat gräs, men tillsammans med resten av bolognesens ingredienser känner man inte av det torra. Till konsistensen är gräshopporna inte så farliga, men ett gräshoppsben är inte värst trevligt då det fastnar mellan tänderna.

Visuellt är gräshopporna i bolognesen motbjudande. Här kunde köket ha valt att mosa eller mala dem. Vi får efteråt veta att det var ett medvetet val att hålla dem hela.

Varför äter jag det här?

Gång på gång kommer frågan upp i huvudet: är det här ett prank? Ska man faktiskt äta gräshoppor?

Ett trettiotal restauranggäster svarade under fredagseftermiddagen på Unicafes enkät om gräshopporna. Enligt enkäten var åsikterna blandade.

 

– Jag kallsvettas. Måste svälja ner det här med en Runebergstårta, säger Matias Risikko, Stbl:s redaktör.

Poäng – 1/5 poäng, skulle inte äta det här igen.

 

– Jag får kväljningar. Hur många gånger ska man äta det här för att det ska börja kännas normalt? undrar Rafael Donner, Stbl:s chefredaktör.

Poäng – 1/5 poäng, men skulle äta det igen om gräshopporna var malna.

 

Redaktörerna tackar ändå Unicafe för initiativet och hoppas på att insektmat blir en grej, men i en mera aptitretande form. Att maträtter finns i olika variationer är positivt.

Åtta sköna gräshoppor på rad. Runebergstårta passar utmärkt som efterrätt.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?