Hoppa till innehåll

Nattaxan i kollektivtrafiken nu ett minne blott

Juletidernas hedonism, konsumtionshysteri och något som hade med Jesus att göra är över. I stället är januari månad kommen: en mörk och kall tid som präglas av tunna plånböcker, långsamt förtvinande nyårslöften och irriterande trånga konditionssalar.

Sluta frossa! säger januari, men många tänker inte lyssna – inte i år. Sedan den 1 januari har man nämligen kunnat köpa drycker med en alkoholhalt på 5,5 procent direkt från butiken, och inte nog med det: HRT:s beslut om slopandet av nattaxan i huvudstadsregionens kollektivtrafik trädde samma dag i kraft.

Detta betyder att studerande inte längre behöver stanna på tråkiga efterfester till halv fem för att undvika nattaxan, men också att man inte behöver lämna en rolig fest klockan ett bara för att man känner sig lite fattig. De långa nattvandringarnas tid i hopp om att spara några slantar är också över, och folk utan periodbiljetter sparar också pengar – en intern mobilbiljett kostar nu endast 2,20 euro, från förra årets betydligt högre pris på 2,90 euro styck.

Är Helsingfors en stor småstad eller en liten storstad? Frågan är ännu obesvarad, men riktningen är tydlig. Storstäder lever och andas dygnet runt, och trots att slopandet av nattaxan i det stora hela inte betyder så mycket är symboliken betydelsefull. Stadtluft macht frei sa man förr – stadsluft gör dig fri. Livegna och bönder flyttade in till städerna i hopp om frihet och kanske stadsluften i dag återigen gör dig fri: fri att festa när du vill, fri att gå hem när och hur du vill, fri att gå till butiken när du vill.

När det gäller alkohollagstiftningen träder ytterligare bestämmelser i kraft den 1 mars. Detta betyder bland annat att du åtminstone enligt lagen kommer att kunna beställa en dubbelwhisky på Burger King och sitta och smutta på den till klockan fem på morgonen om du så vill.

Vart är världen riktigt på väg? Eller är det bara lilla Helsingfors som är på väg någonstans – kanske rentav ut i världen?

Studentbladets chefredaktör 2017-2018 @rafael.donner

Vad tycker du?