Hoppa till innehåll

Finland100 – alpackor vs. nationalister

Ett helt år av festligheter och Finland100-produkter i överflöd har gjort sitt bästa för att trötta ut oss. Men nu närmar sig självständighetsdagen och Finland är, med finska mått mätt, i total festyra.

Tänk er att fira Europa med samma iver. Eller Helsingfors: Vår stad vår stad, vår fosterstad.

”Vår stad vår stad, vår fosterstad”

Varför skall vi fira just precis Finland? En gång lämnade nationalismen världen i spillror och idag växer rörelsen sig starkare igen. Men när Finland firar jubileum verkar ingen ifrågasätta den kraft som starkast verkar för att splittra mänskligheten.

I Spanien ser vi just nu vad nationalismen egentligen innebär: På ena sidan står katalanska nationalister och på andra sidan står spanska nationalister. Båda sidorna arbetar för det de tror att är bäst för folket, men båda sidorna misslyckas eftersom de drivs av nationalistisk ideologi. De katalanska nationalisterna misslyckas eftersom de driver en fråga som bara stöds av hälften av befolkningen och Spaniens ledning misslyckas genom att misshandla väljare.

”Nationen är ett lika flytande begrepp som ras”

Nationalismen är väldigt lik rasismen. Det är ett sätt att dela upp människor i grupper och framhäva sin egen grupp som den viktigaste. En logisk följd av den växande nationalismen är nassarna som marscherar på gatorna. De ser nationen som viktigare än medmänskligheten, men nationen är ett lika flytande begrepp som ras. Om vi börjar tro att Finland är heligt så förlorar vi kontakt med verkligheten.

Finland är förstås ett bra ställe att bo på. Invånarna har en grundtrygghet och möjligheten att förverkliga sig själva som inte finns på alla håll i världen. Men så fort vi börjar granska varifrån allt det kommer så visar det sig att en försvinnande liten del egentligen uppstått tack vare nationen Finland. Finland har helt enkelt visat sig vara en praktisk enhet för att implementera lösningarna på ett fungerande sätt.

”En kamp mellan alpackor och nationalister”

Finlands 100-årsjubileum handlar om en kamp mellan alpackor och nationalister. Nationalisterna fortsätter intala sig att äkta finskhet existerar, medan de sydamerikanska alpackorna visar att kulturen är flexibel. Alpackorna är importerade och det är också så gott som allt annat vi firar, när Finland fyller 100 år.

I kampen om vem som får bestämma om Finlands arv så ställer jag mig på alpackornas sida. #Tillsammans

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?