Hoppa till innehåll

Självständighetsfirandet i Helsingfors

I år ansluter sig huvudstadsregionens studerandekårer Metka och Helga till firandet tillsammans med studentkårerna. Utöver de traditionella facklorna lyser tusentals blå och vita ljus upp självständighetsdagens procession och folkfesten på Senatstorget.

Evenemanget är en del av programmet för Finlands jubileumsår och temat för tåget är ”Tillsammans”. Samtidigt för Studentkåren vid Helsingfors universitet fram betydelsen av studenternas gemenskap inför HUS 150-årsjubileum som firas år 2018.

Fackeltåget 2016. Bild: Helsingfors universitets Studentkår.

Programmet:

Festligheterna inleds med kransnedläggning vid Hjältekorset på Sandudds begravningsplats den 6 december klockan 16. Jubileumståget med facklor startar från kapellet på Sandudds begravningsplats cirka klockan 17 och går längs rutten:

Sanduddsgatan – Arkadiagatan – Norra Esplanaden – Presidentens slott – Mariegatan – Alexandersgatan – Senatstorget.

Republikens president hälsar tåget från slottsbalkongen klockan 17.30. På Senatstorget firas en folkfest cirka klockan 17.55–18.15. På programmet står bland annat körsång och tal av borgmästare Jan Vapaavuori och av student- och studerandekårernas företrädare.

Evenemanget ordnas av huvudstadsregionens studentkårer

Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS), Aalto-universitetets studentkår (AUS), Konstuniversitetets studentkår (KonSt), Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) och Kadettitoverikunta samt studerandekårerna vid yrkeshögskolan Metropolia (Metka) och Haaga-Helia (Helga).

Lång historia

Studenternas första fackeltåg ordnades år 1951. Även då inleddes programmet med en kransnedläggning på hjältegravarna, varefter 2000 studenter marscherade till Senatstorget för att lyssna till festtal och körer.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?