Hoppa till innehåll

Vasa dominerar i Noviums fullmäktige

I år röstade totalt 448 personer i Noviums kårval och alla grupper fick lika många mandat som i valet förra året.

  • Pami: 219 röster (7 mandat)
  • LSK: 164 röster (6 mandat)
  • Ektunnan: 65 röster (2 mandat)

Jämfört med förra året förlorade ändå Åbo-studerandena en plats till Vasa och endast två representanter från Åbo valdes in. Raseborgs studerande har också endast två platser i fullmäktige, medan elva ledamöter kommer från Vasa.

Heidi Grönqvist, som studerar i Åbo, valdes in med nästmest röster i fullmäktige för Liberala studerande LSK, som är Svensk ungdoms högskolepolitiska utskott. Enligt Grönqvist gör åboborna också sig hörda i Novium, trots att de förlorade en plats i fullmäktige.

– Enligt mig är det synd att Åbo oftast har så få representanter, men vi är ett litet campus så det är fint att vi är två som gör Åbos röst hörd. Jag tror att Åbo och Ekenäs får tillräckligt att säga eftersom vi alla, oberoende i vilken stad man studerar i, strävar efter samma saker och skall hålla ihop för att få ett så bra Novium som möjligt.

Grönqvist valdes in i fullmäktige som första årets-studerande och säger att hon inte ännu har erfarenhet av hur det är att arbeta i en kår som är utspridd över så många städer.

– Jag väntar ivrigt på samarbetet mellan de olika städerna, det kommer att bli ett givande år på många olika sätt.

Ektunnan, som representerar studerande i Raseborg, hade en betydligt längre lista i år och lyckades också få fler röster, från 55 till 65. Men det räckte inte till för att öka antalet invalda.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?