Hoppa till innehåll

Dags att uppdatera moderskapsförpackningen

Parental Box är en av sju finalister i innovationstävlingen Helsinki Challenge som tacklar FN:s mål för hållbar utveckling.

Lotta Uusitalo-Malmivaara radar fram en bunt kort i A5-ans storlek med sympatiska bilder av fåglar. Fåglar i olika färger, glada, ledsna eller utmattade och i olika situationer.

– Här är bilder som representerar både ensamstående föräldrar och regnbågsfamiljer.

Team Parental Box vill få med de här korten i alla moderskapsförpackningar och deltar med ett anbud i FPA:s konkurrensutsättning. På korten finns enkla anvisningar för hur föräldrar kan söka hjälp i olika situationer.

– Många föräldrar har inte en aning om vad de ska göra med sina barn, den kunskapen går inte längre i arv mellan generationerna. Kanske är ditt eget barn det första du någonsin håller i din famn.

Enligt Uusitalo-Malmivaara är föräldrarna i värsta fall så utmattade att de inte ens orkar söka hjälp när det blir för tungt. Därför skulle det vara viktigt att nå nyblivna föräldrar när de ännu är mottagliga för information.

– Det borde kanske finnas ett slags körkort för föräldrar, som man måste klara av före du skaffar barn. Men eftersom det inte är möjligt så försöker vi nå nyblivna föräldrar istället.

Exporterar finländsk rådgivning

De fysiska korten ska ge det första stöd föräldrar kan behöva i svåra situationer och information om var de kan söka hjälp. På ett enkelt sätt ska korten leda till en webbtjänst som samtidigt samlar in information som kan användas för vidare forskning.

Men Parental Box vill ändå inte nöja sig med att vara ett tillägg till moderskapsförpackningen, de vill nå ut på den globala marknaden.

– Vi tar itu med 11 av FN:s 17 mål för hållbar utveckling direkt eller indirekt och vi har en väldigt bra möjlighet att motverka myter kring till exempel preventivmedel. Vi har också varit i kontakt med flera organisationer som har visat intresse för vår tjänst.

– Finland har ett fantastiskt rådgivningssystem och vi kan förädla och exportera det.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?