Hoppa till innehåll

ÅAS slog valdeltagarrekord i fullmäktigevalet

Valnämndens ordförande Rasmus Lindqvist är nöjd över att studentkårens kreativa satsningar ledde till resultat.

– Vi gjorde reklam på toaletterna med en länk så du kan rösta direkt när du ändå har en paus och vi har haft reklam på alla datorer. Dessutom stod folk i flera timmar och köade för biljetterna till Glöggrundan och då gick vi runt och delade ut information om röstningen så att de som stod och väntade kunde rösta på samma gång.

Enligt Lindqvist lyckades de få upp valdeltagandet främst genom ett gott samarbete mellan valnämnden, kårvalskoordinator, anställda och kandidater. Valnämnden satsade också på marknadsföring genom sociala medier och sponsrat innehåll.

Kommer valdeltagandet att vara lika högt också om två år?

– Då fyller studentkåren 100 år och vi hoppas på extra mycket uppmärksamhet kring valet. Rapporten vi skriver för nästa val blir också speciellt viktig eftersom vi lyckades så bra i år.

– Jag är otroligt glad över att valdeltagandet nådde rekordnivå och jag vill rikta ett enormt tack till alla som jobbade med valet.

 

Text: Erik Sandström

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var på kårhuset i Åbo. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.


Åländsk röstmagnet i Vasas Åbo akademi

Julia Liewendahl fick mest röster i ÅAS fullmäktigeval – 103 stycken.

Röstmagneten Liewendahl från Åland är bosatt i Vasa och studerar för det andra året till klasslärare vid Åbo akademi i Vasa. Hon sitter också i styrelsen i Finlands svenska lärarstuderandes förening (FSLF).

– Jag tackar för förtroendet. Det känns jättebra. Jag har satsat mycket på kampanjföringen i Vasa. Min kampanjföring har gått ut på att jag har pratat med många studerande om vad Kåren är och vad fullmäktige finns till för. Många jag har pratat med har inte vetat vad kårfullmäktiges uppgift är. Då gäller det att konkretisera allt.

Hon ställde upp för Liberala Studerande i Vasa – LSK. LSK var i ett valförbund med en grupp från Åbo och en från Jakobstad. Jämfört med det förra kårvalet förlorade LSK i Vasa två mandat. LSK i Vasa har nu två mandat i fullmäktige från att ha tidigare haft fyra. Men valförbundet fick in en kandidat från Jakobstad (tidigare noll) och sju i Åbo (tidigare fem).

– Intresset för att ställa upp i kårvalet har inte varit det största i Vasa, säger Liewendahl som också sitter i Kårens valnämnd.

– Men bra kandidater blev valda in i kårfullmäktige. Vasas röst blir hörd.

Orsaken varför hon fått så många röster tror hon dels beror på att en lyckad aktiv kampanjföring, hennes personlighet, hennes värderingar, att hon varit tutor och att hon är med i FSLF. Hon ser framemot förtroendeuppdraget.

– Det första jag vill jobba med i fullmäktige är att vi ska få en studerande från Vasa vald till kårstyrelsen.

Men inte nog med att Liewendal fick mest röster i ÅAS-fullmäktigeval, hon fick nionde mest röster av alla röstmagneter, om man räknar alla kårvalskandidater i Finland 2017.

– Oj, det visste jag inte. Det är ju rätt bra.

 

Text: Matias Risikko

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?