Hoppa till innehåll

Matematiktävlingen fyller 3^2+4^2+5^2

Mattetäphlan arrangeras av Teknologföreningens arbetsgrupp Mattegruppen. Mattegruppen leds av Matematikern, vilket i år är Elin Nyman.

– Mattegruppen gör ett uttagningsprov som skickas ut till alla svenskspråkiga gymnasier i Finland i början av höstterminen. De tre bästa abiturienterna från varje gymnasium får sedan delta i finalen som ordnas i Otnäs, Esbo, säger Elin Nyman.

De senaste åren har MatteTäphlan haft ett sådant system att gymnasierna får anmäla tre finalister, plus två reserver som sedan tas med ifall det finns platser kvar då  svaren kommit in från alla gymnasier.

Men hur blev denna tävling till?

– Första gången vi ordnade Matematiktävlingen var på hösten 1967. Det var på den tiden som skolan hette Tekniska högskolan. Vi kände att abiturienterna inte fick samma information om vad man kunde utbilda sig till i Finland så vi vill profilera ingejörsvetenskapen, högskolan och Teknologföreningen med en tävling, säger Magnus Diesen tidigare arrangör.

Matematiktävlingen en lyckad kampanj

– Tävlingen har haft en fantastisk framgång under årens lopp. Det är en fin känsla. Jag brukar tänka hur många abiturienter som tävlingen har påverkat. Kanske de inte först tänkte studera på den Tekniska högskolan (nu Aalto-universitetet), men efter tävlingen valt att söka in istället för att välja en annan utbildning.

Diesen minns att man vann fina priser. En fin klocka, en skrivmaskin, en skinka och en räknesticka.

– I dagsläget  är det få som vet vad en räknesticka är. Den symboliserar hur teknologin har gått framåt men kunskapen att kunna matematik är fortfarande viktigt. Jag skulle säga att med den framfart som teknologin gått framåt, till exempel artificiell intelligens, så krävs det att allt fler människor är bra på matematik, säger Diesen.

Final 3 november vid TF

– Först skriver deltagarna finalprovet, sedan bjuder TF på lunch och sedan går deltagarna på en rundtur på Aalto-universitetets campus i Otnäs och besöker olika forskningslaboratorier som finns på universitetet. Efter detta följer genomgång av provuppgifter, och dagen avslutas med en sitz för abiturienterna och Teknologföreningens medlemmar, säger Elin Nyman.

Eftersom det är 50-årsjubileum i år har TF dessutom bjudit in alla tidigare arrangörer av Matematiktävlingen till jubileet.

– De har möjlighet att komma och pröva sina kunskaper klockan 16-18 genom att räkna några uppgifter från finalprovet som abiturienterna räknat tidigare på dagen. De tidigare matematikerna är förstås också inbjudna till sitzen. På sitzen meddelas vinnaren av tävlingen.

MatteTäphlan är förutom en tävling också plats för att bekanta sig med studier och studieliv vid Aalto-universitetet. Evenemanget är gratis för abiturienterna, TF betalar reseersättning åt långväga deltagare och bjuder på måltiderna och inkvartering.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?