Hoppa till innehåll

Guldregn över Pedavoces i Kroatien

Pedavoces flashmob på flygfältet och hälsning till Allsång på Kvarnen.

I Pedavoces sjunger både kvinnor och män, och kören deltog i den svåraste kategorin för blandkörer, där de nådde guldnivå. Kören nådde också guldnivå i den andra kategorin de deltog i, kategorin för sakral musik.

Enligt körens ordförande Fanny Nyström har kören inte deltagit i tävlingar på tio år och de har arbetat med sångerna i flera år.

– Vi sjöng sånger som ingått i vår repertoar förut, så de var redan bekanta för kören, men för ett par år sedan började vi finslipa sångerna. Vi har bandat in övningar och analyserat för att kunna arbeta mer medvetet med detaljerna och hur vi uttrycker det vi sjunger.

Kören deltog i både festivalen och körtävlingen under sin Kroatienresa. Bild: Mats Forsman

Guldnivån innebar inte att kören tog första plats, eftersom flera körer lyckades nå upp till guldnivån i tävlingen. Däremot fick körens dirigent Maria Timoshenko ett hedersomnämnande som bästa dirigent.

Enligt Nyström var det fint att se vad Pedavoces som hobbykör kunde åstadkomma. Inga professionella körer deltog i tävlingen, men enligt Nyström bestod många av de andra körerna av personer som studerar eller arbetar med musik.

– De flesta i kören är hobbymusiker med väldigt olika bakgrund, men det är häftigt att se se vad vi kan åstadkomma när alla brinner för musik

Lockar det att delta i fler tävlingar efter framgången?

– Kanske det lockar att fara på tävling igen om några år. Vår dirigent snackade med domarna som tyckte att vi nog ska satsa på tävlingar igen.

Enligt Nyström var tävlingen bara en del av resan som handlade om mycket mer. Tävlingen arrangerades i samband med en körfestival med omkring tusen deltagare totalt. Under resan besökte Pedavoces också bland annat enorma grottor där de kunde sjunga tillsammans och hade en konsert i en Unesco-skyddad basilika.

Vad är nästa satsning efter det här?

– Adventskonserterna är på kommande. Vi kommer att ha adventskonsert och skivrelease i Vanda den 25 november eftersom vi ger ut en skiva till jul. Vi har också flera korister från Nyland och vi brukar ibland ha så kallade periferikonserter, där kören gör konserter lite längre bort från vår hemort Vasa, så nu står Vanda i tur.

Kören har också adventskonserter och skivrelease i Vasa 1 och 2 december.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?