Hoppa till innehåll

Ät lyxigt – ät billigt

Ramen kommer ursprungligen från Japan och man skulle nästan kunna säga att det är en form av snabbmat. Det bästa med ramen, tycker jag, är att det går att variera i oändlighet. Recepten nedan är en riktig budget variant och en lyx. Kombinera gärna de olika receptet och passa på att tillägga nån grönsak som du kanske tycker passar. TIPS! toppa gärna med studentvänliga, hemgjorda böngroddar.

Recept: Studentvänlig ramen, 2 portioner

  • 5 dl buljong, recept nedan
  • 2 nystan risnudlar
  • 1⁄2 purjolök
  • 1 morot
  • 1-2 msk soja
  • 2-4 msk sesamfrön

Buljong

  • 5 dl vatten
  • 1 liten gul lök
  • 1 tumstor bit ingefära
  • 2-3 stjärnanisar
  • 2 msk torkad, hel koriander
  • 1⁄2 tsk salt
  • 1-2 msk matolja
  • 1-2 msk soja

 

  1. Börja med buljongen. Skala och hacka löken, skala och riv ingefäran. Rosta de torkade

kryddorna i en kastrull på medelhög värme. Ringla över matolja och stek den hackade löken,

ingefära och kryddorna i några minuter. Häll på vatten samt soja, låt koka upp. Sjud sakta

under lock i ca 15 min. Smaka av med salt och sila buljongen när den kokat klart.

  1. Skala och skär moroten i smala stänger, hacka purjon och skölj. Ångkoka purjon i någon

minut.

  1. Koka upp vatten till nudlarna. Ta av kastrullen från plattan och lägg i nudlarna, låt dra under

lock i ca 3-4 min. Häll av och lägg upp i djupa tallrikar.

  1. Häll den varma buljongen över nudlarna, toppa med purjolök, morot och sesamfrön.

 

Recept: Finramen, 2 portioner

  • 5 dl buljong, recept nedan
  • 100 g udon eller soba nudlar
  • Ett paket Jalotofu mieto chili
  • 200 g shiitakesvamp
  • 1 morot
  • 1 stort blad purpurkål eller svartkål
  • 1-2 msk sesamolja
  • 1 msk kallpressad kokosolja
  • 1-2 msk tamari, japansk soja
  • Färsk koriander
  • Sesamfrön

Buljong

  • 5 dl vatten
  • 1⁄2 purjolök
  • 1 tumstor bit ingefära
  • 2-3 stjärnanisar
  • 2 msk torkad, hel koriander
  • 2 msk fänkålsfrön
  • 1⁄2 tsk himalaya salt
  • 1-2 msk sesamolja
  • 1-2 msk tamari

 

  1. Börja med buljongen. Hacka purjolöken och skölj den ordentligt, skala och riv ingefäran. Rosta de torkade kryddorna i en kastrull på medelhög värme. Ringla över sesamolja och stek purjon, ingefära och kryddorna i några minuter. Häll på vatten samt tamari, låt koka upp. Sjud sakta under lock i ca 15 min. Smaka av med himalayasalt och sila buljongen när den kokat klart.
  2. Värm en kastrull med vatten och häll i nudlarna då det börjat koka. Sjud på medelvärme i ca 7 minuter eller tills nudlarna blivit mjuka, häll av och skölj med kallt vatten så att dom inte kladdar ihop.
  3. Tärna tofun. Hetta upp kokosolja i en stekpanna och stek tofun på medelhög värme tills den fått fin färg. Hacka kålen och ångkoka. Skala moroten och skär den i smala stänger.
  4. Skiva under tiden shiitakesvampen. Värm en wokpanna, eller stekpanna, till medelhög värme. Häll i 1-2 msk sesamfrön, rosta tills det börjar dofta. Ringla över sesamolja och häll på den skivade svampen. Sänk värmen och stek i några minuter, smaka av med tamari.
  5. Fördela nudlarna i djupa skålar, häll på den varma buljongen och toppa med ångkokt kål, hackad morot, shiitakesvampen och den stekta tofun. Garnera med färsk koriander och sesamfrön.

Vad tycker du?