Hoppa till innehåll

Ny lokal studenttidning i Vasa

Björkqvist kan beskrivas som en mångsysslare som hörs bland annat i radio och är en bekant profil och showdragare i Vasas krogliv. Och nu är han egenföretagare, tidningsägare och chefredaktör för Studiestödet.

– Det känns konstigt. Det finns inte mycket jobb för journalister. Läraryrket jag studerade till här på Åbo akademi i Vasa lockar inte lika mycket som då jag började studera. Då måste man komma på lösningar för att få bröd på bordet, säger Johannes Björkqvist.

Tidningen Studiestödet blev ett projekt vars utgångspunkt var att bära eller brista.

– Det har varit i luften att genomföra en tidning. Det har varit i mina baktankar en längre tid. Det var först efter att jag blev klar med gradun som jag fick mycket tid över att verkställa projektet.

Den första tidningen är 44 sidor tjock och tryckt i 2400 exemplar. Studiestödet är en gratistidning.

– Det var svårt att välja innehållet till den första tidningen. Slutligen, nu då den är klar, riktar den sig till gulisar som studerar i Vasa.

Studiestödet ska försöka svara på de frågor som en ny studerande har i sina tankar.

– Jag försöker väva in lite av idrott, lite av kultur, lite av sevärdheter och lite av studerandekulturen.

Björkqvist har en grupp vänner som kommer med respons och kritik. De har varit en tacksam resurs för honom. Sambon Sandra Lybäck har hjälpt Björkqist med redigeringen.

– Annonsörerna var svåraste att locka. Men jag hoppas att de ser resultatet och väljer att fortsätta medverka i nästa tidning.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden hade bildtexten ”Johannes Björkqvist och tidningen Studiestödet”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Nästa tidning är i produktionstadiet. I det andra numret riktar sig Studiestödet till alla svenskspråkiga studerande i Vasa.

Att den finska studenttidningen i Vasa, Vaasan Ylioppilaslehti, lagts ner hade Björkqvist ingen aning om.

– Det visste jag inte. Det är fullt möjligt att Studiestödet i framtiden även riktar sig till de finskspråkiga. Men i dagsläget är det ett för stort steg för mig att ta.

Papperstidning är något Björkqvist håller nära hjärtat.

– Får jag tag i en papperstidning känner jag ro. Det finns de som vill ha en papperstidning och fast det är för mig en dyrare utgift att ge ut en papperstidning så ska läsaren få det. Det handlar om känsla.

Det är planerat att Studiestödet utkommer med tre nummer under året.

– Jag tycker att studerande glöms enkelt bort i dagspress och radio. Många studerande gör ett jättebra jobb i till exempel föreningar. Jag tycker att företag borde se de som är föreningsaktiva under studietiden som ett stort plus i deras meritlista.

Är det viktigt att dokumentera studerande?

– Det finns ett värde i att allt. Därför är det viktigt att lyfta fram vad studerande håller på med.

Redaktör för Studentbladet.

Vad tycker du?