Hoppa till innehåll

ÅA på jakt efter internationella studenter

Åbo Akademis rektor, Mikko Hupa, poängterade universitets roll i samhället i sitt inskriptionstal i Sibeliusmuseet i Åbo på torsdag den sjunde september. Han kommenterade också såväl terminsavgifterna för internationella studerande som diskussionen om att slopa inträdesprov.

Antalet sökande till Åbo Akademis internationella magisterprogram har sjunkit i och med terminsavgifterna för studerande utanför EU och EES-området. Enligt Hupa är de internationella studerandena en resurs för ÅA och han betonade att universitetet står för jämlikhet. Han lyfte fram universitetets stipendieprogram som ger internationella studerande goda  möjligheter att studera.

Åbo Akademi har enligt Svenska Yle också börjat samarbeta med utbildningsexportföretaget Finland University som marknadsför ÅA:s utbildningar främst i Asien.

Om att slopa inträdesprov sade Hupa att alla utbildningar inte är lika och att det också framöver kommer att finnas utbildningar som kräver någon form av lämplighetsprövning.

Mikko Hupa hälsade också Yrkeshögskolan Novia välkommen till ÅA:s campus och hoppades på ett smidigt samarbete.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?