Hoppa till innehåll

Studentteatern har fått en konkurrent

Studentteaterns nyvalda ordförande Annika Tuomi berättar att det var meddelandet om brist på engagerat folk som fick henne att ställa upp.

– Föreningen är väldigt gammal och det skulle vara synd om verksamheten lades ner nu. Jag har varit aktiv i början av min studietid, 2012, så kände att det skulle vara roligt att engagera mig igen.

Meddelandet som gick ut till medlemmarna och de andra specialföreningarna vid Åbo Akademi var ett rop på hjälp. I vintras hade föreningen under 20 medlemmar och det såg mörkt ut. Men fyra eldsjälar bestämde sig för att rädda föreningen och efter ett första möte med den nya styrelsen ser Tuomi ljust på framtiden.

– Jag hoppas att vi nästa läsår ska kunna sätta upp en riktig produktion igen. Gärna någon klassisk pjäs i modern tappning. Vi har kommit fram till arbetsnamnet ”Vad är ett modernt dockhem?” och ska försöka utforska det ur olika perspektiv.

Vad tror du är orsaken till att det nu varit så svalt intresse för studentteatern?

– De senaste åren har det mest ordnats improvisationskvällar. Det fungerar för dem som redan är bekanta med föreningen men lockar inte nödvändigtvis nya medlemmar.  Det har även inom föreningen funnits meningsskiljaktigheter gällande hurdan teater man vill göra. Dessutom har Akademiska Spexet sedan 2011 satt upp slutsålda spex i november. Jag tror att många teaterintresserade har sökt sig dit istället. Åbo kanske är för litet för två föreningar som gör teater.

Placeholder bild för media som inte längre existerar

Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var tagen av Martin Backman och hade bildtexten ”Produktionen ”Ordinarie Kärlek” 2012″. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Akademiska Spexet ordförande Malin Lindholm tror också att spexet kan ha stulit medlemmar av studentteatern.

– Vi växer för varje höst vi gör ett nytt spex och just nu satsar vi mycket på synlighet och på att verkligen bli en grej i studentkretsar. Däremot är ju våra spex just spex och Studentteatern har här möjlighet att profilera sig som en motvikt mot vårt lättsamma skojande.

Annika Tuomi tycker också det är bra att Studentteatern har ett brett spektrum att röra sig i:

– Vi kan göra just såna produktioner som vi själva vill och jag skulle gärna se att vi också provar på att göra nåt med mer djup.

Så du vågar tro på att det vänder?

– Ja! Nu hoppas vi att en större produktion och bättre marknadsföring ska hjälpa oss på traven. På hösten ska vi verkligen satsa på att också locka med nya studerande och synas på olika gulisevenemang.

Tuomi var själv med i en större produktion som hade fem föreställningar 2012. Då sattes Molières Ordinerad kärlek upp, och det är den produktionen hon nu har som förebild när hon tänker på framtiden.

Hurdan teater vill studenterna se idag?

– Svårt att säga, men personligen tror jag på konceptet att göra om nåt gammalt till nytt. Känner publiken igen uppsättningen på något sätt är det större chans att de kommer och tittar.

Ida-Maria studerar psykologi vid Åbo Akademi och skriver kolumner för tidningen Östnyland. Annars fylls dagarna av spex och studentpolitik.

Vad tycker du?