Hoppa till innehåll

Fotografering är mer än att trycka på en knapp

Jag studerar fotografi. Jag har studerat fotografi i två år nu på yrkeshögskolenivå och tidigare har jag studerat media i tre år på yrkesskola. Under dessa år har jag stött på många fördomar mot fotografer, och jag får det även bekräftat av mina studiekompisar och andra fotografer att det inte bara är jag som inbillar mig utan det finns många människor som inte förstår detta yrke.

För mig är fotografering inte bara en hobby. Det är något jag ska försöka leva på när jag har studerat färdigt om två år. Min utbildning tar sammanlagt fyra år, något som många brukar bli förvånade över när de får höra. ”Tar det verkligen fyra år att lära sig trycka på en knapp?” är en fråga jag har fått allt för många gånger. Svaret är nej, det tar inte fyra år att lära sig en mekanism i fingret som gör att du kan trycka på en knapp. Det tar fyra år att utvecklas, lära sig tekniken, lära sig komposition och redigering.

”Tar det verkligen fyra år att lära sig trycka på en knapp?”

Det sägs att 20% av fotografering är själva utförandet medan 80% är allt det andra. Men varför förstår människor inte att fotografering är så mycket mer? Jo, därför för att alla äger en kamera i nuläget. De flesta telefoner har bra kameror, och många äger även professionella kameror. Problemet är bara det att du inte är en fotograf bara för att du har en kamera, lika lite som du är en frisör om du äger en sax. Jag tror absolut på att man kan bli en framgångsrik och duktig fotograf utan att studera, men det kräver tid och motivation – och framför allt övning och risker.

Problemet är det att människor inte vet var gränsen mellan en hobbyfotograf och en professionell fotograf går. Detta har alltmer börjat leda till att man inte anställer fotografer på samma sätt som förr, eftersom alla har kameror och känner någon som gladeligen ställer upp och tar bilder åt en. Tyvärr är det dessa personer som dödar yrket och ger fotografer dåligt rykte.

”Vill man ha kvalitet kostar det också.”

Det finns människor som kämpar med att få ihop tillräckligt med kunder för att kunna leva på att fota medan det finns de människor som har kunder lite ”på sidan om” och därmed stjäl potentiella kunder från de som vill leva på att fota.

Så snälla ni, underskatta inte priset hos en professionell fotograf. Vill man ha kvalitet kostar det också. Och nej, be inte om gratis bilder. Du skulle knappast heller be din frisör att bara ta betalt för färgningen av håret men inte klippningen. En fotograf kommer inte heller ta betalt för 10 bilder för att sedan ge dig några gratis.

Låt oss leva på det vi är utbildade till och brinner för, så kan jag lova att du kommer få professionella bilder.

Vad tycker du?