Hoppa till innehåll

Jungell säger vad hon tycker

23 år gammal och kvinna. Ida-Marie Jungell är den totala motsatsen till vad siffrorna visar att Jakobstads nya fullmäktige är.

Vi möts i Campus Allegros café en torsdag i april, några veckor efter att kommunalvalet gått av stapeln. I cafét sitter studerande och äter sin lunch och en bit bort håller några musikstuderande på att plocka fram sina instrument. Det har blivit dags för lunchkonsert. Vi bestämmer oss för att hitta en lugnare plats för intervjun men är överens om att Campus Allegro borde ha “Här bor kreativiteten” som slogan för att matcha Jakobstadsregionens “Här bor kvaliteten”.

Vi sätter oss ner och jag berättar att jag är nyfiken på hur det känns att vara den enda kvinnan under 30 att bli invald i Jakobstads fullmäktige. När jag undersöker saken närmare inser jag att Jungell är den enda kvinnan under 50 år som blivit invald. Medelåldern för Jakobstads nya fullmäktige är 53 år och 67% av de invalda är män.

– Jag ser fram emot att vara en ung röst i fullmäktige. Jag vill jobba med dem som är äldre, inte mot dem. Jag har många åsikter och är inte rädd för att säga vad jag tycker.

Vi diskuterar vidare om Jakobstad och stadens rykte

– Ryktet om att Jakobstad är en drogstad vill jag få bort. Det samma gäller artiklarna om att vi i Jakobstad skulle vara de mest missnöjda i landet. Folk har som vana att klaga på sociala medier. Då brukar jag ifrågasätta dem och fråga vad de själva tycker att man kan göra för att förbättra saker. Ta egna initiativ! Jag inspireras av folk som vågar ta tag i saker och öppna eget till exempel.

Att ställa upp i kommunalvalet var ingen självklar sak för Jungell.

– Hade någon sagt åt mig i högstadiet att jag skulle sitta i stadsfullmäktige om några år hade jag nog bara stirrat ner i samhällsläraboken och trott att de skojade med mig. Men när Svensk Ungdom ringde och frågade om jag ville ställa upp så valde jag att tacka ja.

Det märks att Jakobstad har en stor plats i Jungells hjärta. Hon pratar varmt om staden och hur hon vill jobba för att utveckla den.

– Jag tycker att vi har en fin stad med ett brett kulturutbud och ett starkt föreningsliv. Vi har en fantastisk cafékultur och här finns allt man behöver. Jag hoppas att de unga idag ska inse att Jakobstad är en bra stad att återvända till om man väljer att studera på annan ort.

Som bäst håller fullmäktige på att dela ut platserna i de olika nämnderna. Jungell har anmält sitt intresse för att sitta i ungdoms-, idrotts- eller kulturnämnden. Ungdomar är något hon vill jobba med och hon berättar att ett ungdomscafé i centrum planeras.

”Vi måste satsa på de som är unga och se till att de mår bra.”

– När jag var yngre cyklade vi runt eller åkte med moped i staden. Men egentligen hade vi ingenstans att vara. Visst finns det ställen där ungdomarna kan hänga, men ett ungdomscafé med kvällsöppet i centrum skulle behövas. Vi måste satsa på de som är unga och se till att de mår bra.

Att arbetsmarknaden är svår just nu är ingen hemlighet. Detta är också något som Jungell vill lyfta fram och önskar att fler unga ska välja att starta eget företag.

– Jag hoppas att fler unga ska våga ta chansen och satsa på det de brinner för. I Jakobstad finns det företagsrådgivare som stöttar och hjälper till helt gratis under det första året man är företagare.

Förutom sitt nya uppdrag i fullmäktige är hon också verksamhetsledare för föreningen Finn Jakobstad. det är hon som håller i trådarna för Jakobs dagar som äger rum i juli varje år. Ida-Marie Jungell är en kvinna med mycket ansvar på sina axlar. Men det verkar inte vara något som skrämmer henne.

Vad tycker du?