Hoppa till innehåll

SHS står i tur för Havis Amandas mösspåläggning

Traditionsenligt får Havis Amanda vid Salutorget i Helsingfors sin studentmössa under Valborgsmässoafton. Det är en tradition som går tillbaka till år 1909 då kröningen skedde olagligt vid midnatt. Först år 1951 gavs ett officiellt lov för mösspåläggningen av staten. I år är det Svenska Handelshögskolans Studentkår (SHS) som får äran att kröna Amanda.

Tomas Granholm, som sitter på posten Förvaltning och Underhåll i SHS styrelse, är huvudansvarig för att Havis Amanda ska få sin hatt på söndagen. Som utomstående verkar det inte så svårt att lägga en mössa på en staty, men bakom kulisserna är det mycket på gång.

– Först måste man ta reda på hurdana lov som behövs för att ordna evenemanget och sedan måste man lista ut varifrån man kan ansöka om dem. Sen fixar man till det praktiska med ljud och ljus, en räddningsplan, lyftkranar och säkerhetsvakter.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var tagen av Charlotte Lindberg och hade bildtexten ”Granholm håller i en stol som han och resten av styrelsen kommer sitta i då de lägger mössan på Havis Amanda”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

I just den här stunden har vi inte alla lov som krävs

Att få lov från myndigheterna har varit en krånglig väg. Sju dagar före evenemanget får styrelsen ett telefonsamtal av polisen som hävdar att de inte sökt efter alla lov de behöver.

– Tidigare då vi talade med polisen sa de att allt var avklarat bara vi sökt lov från Helsingfors stad. Vi gjorde det men det var ändå fel sätt att gå till väga. Nu gäller det att sätta sig ner och ansöka om fler lov men som tur ordnar det sig, skrattar Granholm.

Enligt Granholm har det varit roligt att få vara med och ordna evenemanget även om det är många trådar att hålla i.

– Det är inte varje dag man får vara med och ordna så här stora evenemang. Det är ju en upplevelse i sig och man lär sig massor på vägen.

SHS ordnar även en picknick i parken före mösspåläggningen i Observatorieparken.

Vi har 500 diskborstar att dela ut som tack för sponsorering

För att täcka kostnaderna för evenemanget har de som jobbat med projektet har ansökt om flera sponsorer.

– Till Havis Amandas kröning har det sjunkit ungefär 10 000–15 000 euro. De största kostnaderna går till ljud- och ljustekniken samt säkerhetsvakter.

Finlands 100-årsjubileum är det speciella med Valborgsmässoafton i år, enligt Granholm.

– Funderar man över varför man borde komma och titta på mösspåläggningen, så är det en tradition med många år på nacken som verkligen är värd att uppleva.

Vad tycker du?