Hoppa till innehåll

ASK – en liten kår som del av stort samarbete

Hur kan ASK påverka kommunalpolitiskt?

– Att gå på demonstrationer eller skicka insändare till HBL gör inte en så stor inverkan, men via WSC går budskapet fram till dem som fattar beslut, säger Roni Huttunen, vice ordförande för ASK.

– Vi har ganska långt samma huvudsakliga målsättningar som WSC. Men det är är främst sociala frågor och studieförmåga vi fokuserar på.

Enligt Huttunen kan det vara svårt att få förändring till stånd om man bara skriker ut saker, men det är viktig att lyfta upp frågor då de är aktuella.

– Det var en stor vinst i höstas då det blev officiellt att studenthälsan kommer vara tillgänglig för yrkeshögskolestuderande. Just nu är en av sakerna vi arbetar för ett fortsatt samarbete med HOAS, vi vill att det ska finnas mera bostäder för studerande. Vi har ju också studiebostäder på Arcada, men de sköter stiftelsen.

Enligt Huttunen är en studerandekårs huvudsakliga uppgift att förbättra studerandes vardag. Det bör alltid vara utgångspunkten. Han påpekar också att det från år till år är samma saker som lyfts upp; Frågorna om boende, regionaltrafik och tjänster för studerande är alltid aktuella ämnen.

Hur får ASK sin röst hörd?

Inom studerandekåren har de samlat in de studerandes namn som deltar i valet, och kommer att publicera en lista på dem på sina egna och WSC:s hemsidor så kandidaterna får synlighet.

– Vi skulle vilja få mer synlighet till ASK politiska påverkande och WSC. Det finns en viss ovetskap bland medlemmar om vad vi håller på med och hur vi påverkar i styrelsen.

För att få mer synlighet har vi exempelvis tänkt skriva blogginlägg och hålla informationstillfällen. Vi har självfallet inte samma möjligheter som större studerandekårer, som kanske kan jobba med det här på heltid.

Vad tycker du?