Hoppa till innehåll

Den känsliga generationen

För tre veckor sedan kom Wall Street Journal ut med en artikel med rubriken: ”Disney bryter samarbetet med Youtubestjärnan Pewdiepie efter antisemitiska yttranden.” Det hela handlar om skämt som komikern och satirikern Felix Kjellberg mer känd som karaktären Pewdiepie har använt sig av i sina videor på videotjänsten Youtube. Politiska korrektheten har gått för långt. När började vi ta komiker på allvar? WSJ hängde ut Kjellberg utan att ha nått honom för en kommentar. De skrev att han sympatiserar med nazister och kallade hans skämt för seriösa uttalanden. De hade också samlat ihop olika klipp ur Kjellbergs videor som framställer honom som antisemit.

En annan känd komiker, Bill Burr kom ut med sin nyaste live-inspelning en kort tid efter att WSJ hade sågat Pewdiepie. I sitt uppträdande skämtar Bill Burr om Hitler, nazister och liknande, precis som Kjellberg. Ingen mediauppståndelse har uppstått kring Burrs framträdande så vad är skillnaden mellan de två? Båda är komiker. En råkar ha över femtio miljoner följare på Youtube och den andre säljer slut arenor.

Ytterligare en komiker, Louis C.K, sa: Du har all rätt i världen att bli förolämpad, men jag har lika mycket rätt att inte bry mig.

Att stå upp för någon som inte kan försvara sig och att attackera en komiker är två olika saker.

Börjar det gå för långt? Vi sätter stämplar på precis allt och människor hittar alltid något att bli förolämpade över. Vi lever i ett samhälle där personer blir upprörda över något som inte har något med dem att göra. I Kjellbergs fall kan man hitta många kommentarer av judar på hans Youtube videon som säger att de inte känner sig kränkta utan tycker att skämten är roliga. Det är inte vår plats att försvara människor bara för att man tror att de har blivit förolämpade. Att stå upp för någon som inte kan försvara sig och att attackera en komiker är två olika saker.

Dagens ungdom konsumerar medier på ett helt nytt sätt. De får sina nyheter på internet, sin underhållning från personligheter som Pewdiepie och lever mer och mer digitalt. Pewdiepie borde beaktas som komiker på samma sätt som Bill Burr och Louis C.K . Komiker ska enligt mig kunna skämta om allt. Det är deras jobb. Att göra narr av samhället, av dess problem och att reta upp människor. Vi borde, istället för att ta illa upp, fira det faktumet att världen har blivit bättre än den var för 70 år sedan och att man idag kan skämta om förintelsen. Den dagen vi börjar censurera komiker är något allvarligt fel med världen.

Ibland ska vi som vuxna människor kanske ta ett steg tillbaka och fråga oss själva ifall något vi väljer att bli förolämpade över faktiskt är så farligt? Vad hände med uttrycket ”att vända andra kinden till”? Det var ju vad vi lärde oss som barn. Vuxna människor borde sluta ta illa upp över minsta lilla sak. Förtryck och skämt är två olika saker, blanda inte ihop dem.

3 kommentarer till “Den känsliga generationen”

  1. Värt att kolla in Pewdiepies svar. Dels för att misstron mot mainstream-medier blir så tydlig. Dels för de sarkastiska inläggen i textningen (internethumor som bäst).

    WSJ:s tabbe försnabbar processen att bryta ner traditionella mediers makt. Nu lever vi i en värld där alla söker sig till den informationskälla de litar på mest, för vissa är det Pewdiepie, för andra WSJ och en tredje MV-lehti.

  2. Jag tror inte på något vis att vi har blivit för känsliga, utan snarare att vi har lärt oss av tidigare generationer. Vi har blivit mer empatiska. Börjat inse våra privilegier. En komiker ska kunna vara rolig utan att uppröra och såra. Det borde vara en självklar del av yrket att ställa det kravet på sin konst. Gällande pewdiepie kan jag tipsa om the film theorists video som berör ämnet: https://www.youtube.com/watch?v=DxphJ-dnX2y&feature=youtu.be

Vad tycker du?