Hoppa till innehåll

AUS: Stipendier är fel sätt att påskynda studier

Högskolorna har förlorat en stor del av sin finansiering och nu försöker de maximera sitt statsstöd genom att få sina studenter att studera snabbare. På Aalto-universitetet har det lett till ett stipendiesystem för de som studerar snabbt. I sitt ställningstagande tar AUS avstånd från stipendiesystemet och menar att universitet inte ska eftersträva snabb vinst.

Enligt kåren belönar stipendiesystemet toppstuderande, i stället för att beakta de faktorer som påverkar studietakten överlag. AUS menar att universiteten får sin finansiering för att satsa på högklassig undervisning och forskning. För en snabbare studietakt borde universiteten satsa på bland annat att göra studierna smidigare och att erbjuda bättre handledning.

Ställningstagandet (på finska) kan du läsa här.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

Vad tycker du?