Hoppa till innehåll

Idag segrar kärleken

Vi har jobbat hårt för det här och har all orsak i världen att fira. Sexualitet ska aldrig vara ett hinder för jämställdhet. Det känns ändå galet att någonting som så många torde kunna ta som en självklarhet inte blivit stiftat i lagen innan 2017. Att fritt kunna älska vem man vill utan att det ska påverka våra grundläggande mänskliga rättigheter låter ju uppenbart.

Det är bara två år sedan jämställdhets- och diskrimineringslagen trädde i kraft för att förbjuda diskriminering på grund av könsidentitet eller könsuttryck. Bara några år innan dess togs transvestism ur sjukdomsklassificeringsregistret. Vi håller garanterat på att gå mot rätt riktning och det är viktigt att vi fortsätter på samma stig.

”Att fritt kunna älska vem man vill utan att det ska påverka våra grundläggande mänskliga rättigheter låter ju uppenbart.”

Vår attityd gentemot sexualitet är öppnare än någonsin förut. Jag tror att en viktig, om inte den viktigaste delen, av arbetet för att främja jämställdhet när det gäller sexualitet- och minoritetsfrågor är att ha information tillgänglig för alla.

Den nya nationella läroplanen kräver att grundutbildning ska främja kunskap och förståelse om jämställdhet, vilket betyder att läraren oavsett ämne ska tillämpa detta i undervisning redan i grundskolan. Seta publicerade tidigare i år en “Var dig själv” -broschyr som innehåller relevant information och ska underlätta denna uppgift.

Oavsett hur klyschigt det än låter, så finns det ingenting som är viktigare än förståelsen om att det är okej att älska. Att det är okej att vara sig själv oavsett läggning eller könsidentitet. Då målsättningen är att alla ska ta detta som en självklarhet så krävs det ännu mycket arbete för att nå det.

1 kommentar till “Idag segrar kärleken”

  1. Jag har bara idag läst tiotals kommentarer om hur ex. vigsel är okej men adoptering ”inte är en självklarhet för alla”. Eller kritik riktat mot kyrkan för att den ”överhuvudtaget ändrar på sina ordrningar pga. en liten marginell grupp”. Detta om någonting bevisar att vi trots denna nådda milstolpe bör fortsätta jobba för detta. Tillsammans.

Vad tycker du?