Hoppa till innehåll

Aalto-universitetets rektor byter jobb

– Rektorsjobbet på Aalto är det bästa jag någonsin haft, så det är ingen dramatik i flytten. Det är helt enkelt frågan om en intressant arbetsmöjlighet, säger Teeri.

Det har under senaste tiden diskuterats om “hjärnflykten” ur Finland, alltså hur antalet forskare samt personer med högre utbildning som flyttar till Sverige från Finland har ökat med en tredjedel.

Teeri anser inte att hon flyr till Sverige, utan att hon tar tag i en ny möjlighet. Hon påpekar att universitetens situation är ganska jämförbar i Finland med Sverige, men att finska universiteten inte längre har samma resurser som de.

Teeri berättar att vi i Finland har jobbat hårt för universitetsreformen, konsolideringen och liknande men att en utvärdering av processen hittills vore i plats så vi får en bättre bild på hur långt vi har kommit. Det har gått bra hittills och Teeri har ett stort förtroende för finska universitetens framtid.

– Jag tror att konsolideringen vi gjort under senaste åren måste fortsätta, så vi kan skapa starkare enheter och en bra profilering, säger Teeri.

Någonting som vi i Finland borde acceptera är att man måste fokusera på är att spetsa kompetensen vid olika läroanstalter, för att vara konkurrenskraften.

– Det som många länder har gjort, exempelvis Sverige, är att tillföra resurser till de bästa enheterna. Det är ett budskap som jag gärna skulle se även i Finland. Det behövs helt enkelt mer strategiskt tänkande på var vi ska lägga våra begränsade resurser så vi får de bästa möjliga resultaten, säger Teeri.

Vad tycker du?