Hoppa till innehåll

Studerandes psykiska problem ökar

Allt fler studerande har en pressad ekonomi, samtidigt som ensamhet och sociala problem har ökat. Psykiska problem och svårigheter har ökat på så gott som alla plan, 19 procent har depressionssymtom minst en gång i veckan.

Det är ändå inte enbart frågan om negativa trender. Till exempel har användande av rusmedel minskat och allt fler vill äta hälsosamt. Trots att övervikt överlag har blivit vanligare så är allt färre manliga högskolestuderande överviktiga.

– Ofta börjar förändringar just bland manliga högskolestuderande, så vi får hoppas att det här är en vändpunkt, säger Kristina Kunttu, överläkare och docent vid Studenthälsan.

Placeholder bild för media som inte längre existerar

Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var en illustration av Sandra Snellman med bildtexten ”69,6% av studerande äter grönsaker varje dag”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Svarsprocenten för enkäten var 31 procent och enligt Studenthälsan är målgruppen välrepresenterad. Enligt Kunttu är ändå de som har problem mer benägna att svara på hälsoenkäter.

Sömnproblem har ökat som en följd av att allt fler är uppe sent på kvällarna framför skärmar och sittande har också blivit ett växande problem.

– Det är alldeles hemska siffror, hälften av männen sitter över 12 timmar om dygnet.

Riskerna med att sitta för mycket minskar markant om man tar pauser och står upp emellanåt, också om man totalt sitter lika länge. Därför var det också förbjudet att sitta och applådera då undersökningens resultat presenterades.

Placeholder bild för media som inte längre existerar

Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. . Originalbilden var en illustration av Sandra Snellman med bildtexten ”Deppad. 18,8% av studerande känner sig nedstämda eller deprimerade minst en gång i veckan”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Studiehandledningen som erbjuds på högskolorna ser ut att ha blivit allt bättre, men allt fler upplever att de egna krafterna inte räcker till.

Enligt Finlands studentkårers förbund, FSF, krävs det stora satsningar för att kunna förebygga de ökande psykiska problemen.

– Studerande behöver allt mer tid för att sköta om sin personliga ekonomi. Med tanke på det är det inte så konstigt att studerandes mentala hälsa lider och att studierna blir utmattande. Vi måste reagera på de här alarmerande siffrorna, menar FSF:s ordförande Riina Lumme.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

1 kommentar till “Studerandes psykiska problem ökar”

  1. Sandra Snellman har gjort ett fantastiskt jobb med illustrationerna! Tyvärr är den här artikeln bara ytskrap, men Studenthälsan har samlat ihop de relevantaste trenderna på ett överskådligt sätt (på finska) http://www.yths.fi/trendit så jag rekommenderar en titt. Undersökningen visar väl kanske framför allt att det finns enorma utmaningar för studerande idag och jag kan med gott samvete säga att Studentbladet har en otroligt viktig roll i dag för att granska och informera om allting som är på gång.

Vad tycker du?