Hoppa till innehåll

Pionjärföreställningar – en kombination av teater och film

Karaktärerna är utspridda i rummet. Alla repeterar sitt eget mönster. I ena ändan av rummet står en kvinna och rakar sin kropp och sitt ansikte, medan en man stirrar apatiskt på en TV. I mitten av rummet står en kvinna som ser sig i spegeln och sminkar sig med ett påtvingat leende. I andra ändan av rummet står en kvinna i ett tvättfat och häller vätska över sig med en tekopp medan en annan kvinna kramar om kuddar, nynnar en vaggvisa, gråter och skriker.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Den originella bilden hade bildtexten ”FAST behandlar hur det är att ta fasta i rutiner. Axel Hanses i förgrunden”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Heini Rautoma och Sannah Nedergård berättar mera om FAST:s utveckling, den djupa tematiken och deras upplevelser som unga frilansare i teaterbranschen. Nedergård och Rautoma har studerat till dramainstruktörer på Novia i Vasa och nu håller båda på med fortsatta studier på magisternivå.

Rautoma spelar karaktären Marie, som bara sitter i sitt hem. Hon har tappat förmågan att kommunicera med sin man och de har fallit i ett dystert rutinmässigt beteendemönster.

– Verket har ett absurt formspråk, det är inte direkt realistiskt i sina förhöjda element, skildrar Rautoma.

Varje natt får Marie besök av samma gäster, varav en spelas av Nedergård. De vill upprepa samma rutiner med te, choklad och torra skämt varje gång, men ingen vet riktigt varför.

– I FAST framträder det hur man kan bli och leva bakom sig själv, säger Nedergård.

– Vi tycker att temat är väldigt aktuellt. Det finns mycket ensamhet i vårt samhälle, och många upplever en känsla av maktlöshet inför val i sitt liv. Man kan bli apatisk av det, säger Rautoma.

FAST uppstod först som teater, men har sedan transformerats till film och därifrån till en kombination med teatrala visningar. Produktionen har allt som allt fyra producenter, varav en är Rautoma. Novellfilmen är regisserad av Ria Bäckström. Originalmanuset är skapat av Tomi Korhonen.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Den originella bilden hade bildtexten ”Heini Rautoma är både skådespelare och producent för föreställningen”. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Jobbet med en ny presentationsform

– Det har varit en väldigt lekfull och experimentell process – lätt att omfatta och jag hoppas att budskapet förmedlas till publiken också, säger Nedergård.

– Vi har mycket intern humor, vilket är viktigt när vi jobbar med ett så tungt tema, tillägger Rautoma.

Processen har pågått redan i flera år. På teaterscen hade FAST sin premiär i Vasa 2014 och filmen spelades in sommaren 2015. Premiären ägde rum på måndag, 13.2. på Kino Andorra i Helsingfors.

– Det har varit en givande produktion. Vi har fått många slags erfarenheter av hela FAST-projektet på grund av att det har tagit så många former. Jag är tacksam. Det känns som ett litet skötebarn, men också som en snäll moster som tar en framåt i livet, berättar Nedergård.

– Jag känner att jag har vuxit till en teaterarbetare med FAST. Den har varit med och utforma min identitet som teaterarbetare. Mycket av de insikter jag har gjort gällande mitt yrke har kopplats till denna process, berättar Rautoma.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Den originella bilden hade bildtexten ”På bilden syns skådespelarna Sannah Nedergård, Kaisa Lallukka, Heini Rautoma och Janica Karell”.  Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

1 kommentar till “Pionjärföreställningar – en kombination av teater och film”

  1. Föreställningen var mycket intressant! Det var en unik upplevelse i och med att verket är presenterat på ett nytt sätt. Fängslande stämningar, väckte många tankar!

Vad tycker du?