Hoppa till innehåll

Antalet sökande till Hankens internationella magisterprogram halverades

Minna Martikainen, prorektor med ansvar för undervisningen vid Hanken, säger att de funderade länge över riskerna med att införa strängare ansökningskriterier samtidigt som terminsavgiften införs.

– Minskningen beror mest på att vi i år har mycket strängare ansökningskriterier än förra året, men nu då vi måste ha terminsavgifter ville vi visa att Hanken är en internationell handelshögskola som betonar hög kvalitet.

Förra året förnyade Hanken flera av sina program och då slopades bland annat GMAT-testet som krav för flera utbildningar. Testet innehåller uppgifter om till exempel matematik och statistik som måste genomföras på begränsad tid. De minskade kraven ledde till att antalet ansökningar sköt i höjden och för i år infördes testet igen.

Hade ni dåliga erfarenheter av att ni fick så många ansökningar förra året?

– Inte annars, men varje enskild ansökan måste behandlas vilket innebar väldigt mycket onödigt arbete.

Ansökningskriterierna motsvarar nivån år 2015 och då sökte 338 personer till utbildningarna. Martikainen är mycket positiv över resultatet eftersom antalet ansökningar inte sjunkit jämfört med 2015, trots terminsavgifterna.

– Då Sverige införde terminsavgifter för några år sedan så minskade antalet ansökningar med till och med 80 procent för vissa högskolor, men i Finland har effekten inte alls varit lika drastisk.

Andelen utländska sökande har ökat, har då intresset bland finländare minskat?

– Finländarnas ansökningar har minskat litet, kring 3–4 procent, men vi kan inte se någon trend, ingenting drastiskt. Vi har också främst riktat marknadsföringen för magisterprogrammen till internationella studerande.

Enligt Martikainen påverkade terminsavgifterna inte antalet sökande utanför Europa.

– Det visar att sökande uppskattar kvalitet när de väljer utbildning och där ser vi stor potential på den internationella marknaden.

Erik Sandström är journalist och Studentbladets f.d. chefredaktör.

1 kommentar till “Antalet sökande till Hankens internationella magisterprogram halverades”

Vad tycker du?