Hoppa till innehåll

Första dagen på nytt campus

Välkomna till campus Alere. Det är latin och betyder ”att vårda”. Namnet passar bra med tanke på att den 10 000 kvadratmeter stora byggnaden nu ska inhysa social- och hälsovårdsstuderande från såväl Yrkeshögskolan Novia som Vaasan ammattikorkeakoulu Vamk.

Utbildningsmiljön är alltså helt tvåspråkig.

– Vi siktar på att hålla gemensamma kurser. Det har varit utmanande att fundera på pedagogiken och det administrativa, men vi vill få till stånd en tvåspråkig miljö.

Det säger Tauno Kekäle, rektor för Vamk. Han är en av de drivande krafterna bakom campus Alere, tillsammans med sin motpart Örjan Andersson från Novia.

Foto: Fredrik Westblom.

– Det ska kännas naturligt för såväl lärare som elever att röra sig i en tvåspråkig gemensam miljö. Det finns inga utrymmen som är enskilt Novias eller enskilt Vamk:s, säger Andersson.

Trots de gemensamma utrymmena ska ändå de studerande känna att de studerar vid just sin egen skola, vare sig det är Novia eller Vamk.

Projektet, som tidigare gick under namnet Medibotnia, inleddes 2009. Utrymmena inhyser 1500 studerande – varav 800 är från Novia – och 80 anställda, 40 från vardera utbildningsanstalt.

”Det ser precis ut som på ett sjukhus!”

Emelie Andersson är glad. Hennes första intryck av den nya skolan? Wow.

– Jag är så imponerad. Undervisningsutrymmena är jättefina. De är mycket bättre än de på förra stället.

Hon studerar till barnmorska vid Novia för andra året. Som andra Novia-studerande började hon sina studier vid Novias tidigare utrymmen i Roparnäs. Kvaliteten på undervisningsmaterialet, speciellt de kliniska utrymmena, är god.

Emelie Andersson. Foto: Fredrik Westblom.

– Det ser precis ut som på ett sjukhus!

Andersson upplever tvåspråkigheten lite annorlunda än de flesta. Hon kommer nämligen från Stockholm.

– Jag kände ingen i Finland förrän jag kom hit för att studera. Jag ville studera vid en mindre ort och hade bara hört gott om utbildningen i Finland. Jag sökte hit och har blivit väldigt bra bemött, säger hon.

I Finland fokuserar man mer på de rent praktiska, kliniska aspekterna av sjukvårdsutbildningen. Dessutom är grupperna mindre än i Sverige, menar hon.

Hur är det med finskan då?

– Jag är ju lite nervös för jag är inte så bra på finska. Jag vill däremot lära mig, så det är inga negativa känslor alls. Jag gillar tanken på gemensamma utrymmen och ser fram emot att få uppleva campuskänslan, säger Andersson.

Campus Alere. Foto: Fredrik Westblom.

”Lite längre skolväg”

Sjukvårdarstuderanden Olli Mäenpää har, liksom sina studiekamrater, inte fått bekanta sig med utrymmena förrän nu. Han är imponerad och som Vamk-studerande ser han fram emot att lära känna Novia-studerandena bättre.

– Jag har bara hört positiva saker om att flytta ihop. Jag tycker det är bra att vi blandas och det kommer bli trevligt med samarbete.

Olli Mäenpää. Foto: Fredrik Westblom.

Hur är det med svenskan?

– Jag kan lite svenska. Jag kan säga ”hej, jag heter Olli”. Jag behöver lära mig men jag tror att nu, då vi får träffa varandra i korridorerna och umgås, kommer det gå bra.

För Mäenpää förlängdes skolvägen en aning men han klagar inte.

– Jag tar cykeln. Jag har bil också men det är ju lite trångt på parkeringsplatsen, säger han.

Foto: Fredrik Westblom.

 

1 kommentar till “Första dagen på nytt campus”

  1. Trots att målfärgen ännu höll på att torka och allt inte var till hundra procent färdigt tyckte jag campuset såg snyggt ut. Kudos för initiativet kring tvåspråkigt campus dessutom: Tror det kommer fungera hur bra som helst!

Vad tycker du?