Hoppa till innehåll

Låt 2016 bli året då vi slutar kalla varandra hora

Klippet heter “Kära Pappa” och går ut på att den ofödda dottern pratar till sin pappa från magen. Det handlar om hur pojkar kommer behandla henne när hon blir äldre. Hur hon kommer bli tafsad på mot sin vilja, kallad hora och billig och många andra saker. Hur hon kommer bli behandlad och hur samhället kommer säga att pojkarna skämtar, det är bara så pojkar är.  

Hon berättar också om hur hon blir våldtagen när hon är blir vuxen. Av sonen till en kille som pappan gått i skolan med. Killen var den som alltid drog skämt som var lite på gränsen, sådana som pappan också skrattade åt. Dottern säger att skulle pappan vetat att killens son skulle våldta hans dotter i framtiden skulle pappan säkert sagt åt honom att skärpa sig, men hur skulle han kunnat veta det då?

Men hans son är uppfostrad med sådana skämt, och det formar honom som person. Lär honom att det är okej. I slutet av klippet ber dottern alltså pappan om en tjänst. Att pappan ska göra allt han kan för att stoppa allt som kommer att ske innan det ens hinner börja. Att han inte ska låta hennes bröder kalla andra flickor horor för någon dag kanske någon tror att det är sant. Att han inte heller ska acceptera sexuella skämt som är på gränsen från kompisar och andra killar, för oftast ligger det en liten sanning i dem. Till sist avslutar hon med att säga: “Kära pappa, jag kommer födas till en flicka. Snälla gör ditt för att det inte kommer att vara den största faran av dem alla.”

Jag blev så påverkad av det här klippet. Dels för att det är något som jag som kvinna fått vara med om och se på nära håll när jag var ung. Hur flickor blir kallade hora, hur killar tafsar och objektifierar som om det vore hur okej som helst. Men det påverkade också mig eftersom jag väntar mitt första barn. Och när jag tänker mig att min flicka ska behöva utsätta för just det. Att pojkar kommenterar hennes utseende, tar på henne fast hon inte vill eller berättar åt alla vilken hora hon är. Jag vill, och tänker, göra allt för att hon inte ska behöva ha det så när hon är fjorton.

Så därför vill jag att vi ska sluta acceptera sådana skällsord. Sluta skratta åt sexistiska skämt. Sluta uppmuntra pojkar (och flickor för den delen också) att använda sig av dessa ord. Säg ifrån. När ni hör någon prata nedvärderande om någon annan, gå dit och be dem att sluta. När vi byter år till 2016 tycker jag det ska vara slut på allt det här, och för att det ska hända behöver varenda en av oss anstränga sig. För ingen vill väl att ens dotter ska bli kallad hora? Eller att ens son ska vara den som kallar någon hora? Inte jag i alla fall.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Vad tycker du?