Hoppa till innehåll

Ett tryggt rum för kvinnor

I februari öppnar för första gången The Flying Carpet. Ett internationellt och stärkande vardagsrum för kvinnor. Ona Ukkola och Henrika Hyttinen är tjejerna bakom projektet och med deras olika expertområden vill de skapa ett ställe där kvinnor kan mötas, utveckla sig själva och träffa nya vänner.

Det hela började efter en resa i Asien. Både Ona Ukkola och Henrika Hyttinen är väldigt fascinerade av den asiatiska kulturen och gemenskapen som finns i den, och ville på något sätt få den med sig hem till Finland. Ukkola är utbildad kulturproducent och Hyttinen restenom, yogalärare och håller just nu på att studera till socionom. Genom att kombinera deras branscher vill de skapa något likanande som det de hittade i Asien.

– Vi kom fram till att vi vill skapa ett vardagsrum där kvinnor från olika kulturer kan komma samman och mötas. I den asiatiska kulturen lever man mer i en community medan vi här i Finland lever mer individuella liv. Vi ville hitta ett sätt att ta med communitykänslan hit, berättar Hyttinen.

Att rikta sig till just kvinnor var självklart. Tjejerna är båda av den åsikten att det vi har nu inte är ett jämnställt samhälle. De vill att kvinnor också ska få ett ställe där de kan bli starkare.

SAMSUNG CSC

Det var så The Flying Carpet föddes. TFC, som tjejerna kallar det, ska vara en trygg miljö där man kan lära känna sig själv, men också andra människor. I och med att Finland blir mer och mer mångkulturellt hela tiden, vilket de ser som en styrka, vill de skapa något där de kan föra samman kulturer för att lära sig att förstå dem bättre. Både Ukkola och Hyttinen trivs bra i internationella och mångkulturella miljöer och de ville skapa ett utrymme som de själva tycker behövs och evenemang som de skulle vilja gå på.

Den första träffen kommer att gå av stapeln i februari nästa år. Var träffen ordnas är inte helt bestämt ännu, men den preliminära mötesplatsen ligger i Vallgård i Helsingfors. Det kommer att vara två grupper som träffas sammanlagt tio gånger var, en grupp för de med baskunskaper i finska och en för de som integreras på svenska.

– När vi båda nu ändå är tvåspråkiga kändes det dumt att inte utnyttja det, säger Ukkola.

Målgruppen är 20 till 40 åriga kvinnor och TFC riktar sig främst till sådana som varit i landet lite längre. Ukkola och Hyttynen vill inte ännu rikta sig till asylsökande och flyktingar, eftersom dessa först måste få sina basbehov tryggade och börja bygga ett liv. Hyttinen påpekar att integration är en lång process och hon har träffat många via jobbet som varit här i flera år utan att ha fått en enda vän. Men även om de riktar sig till en viss målgrupp stänger de ändå inte ut någon.

– Om flyktingar hittar till oss är det självklart också välkomna!

Men det är inte heller bara för människor som flyttat till Finland, utan tjejerna vill gärna att finländare också ska komma med.

– Vi vill ha blandade grupper, både kvinnor som flyttat till Finland av olika anledningar men också kvinnor som är födda i Finland. Oberoende bakgrund så kan man ha nytta av varandra, säger Ukkola.

Under träffarna kommer fokusen ligga på att lära känna både sig själv men också andra. Eftersom Hyttinen är yogalärare kommer varje träff innehålla en yogasession. Utöver det kommer det vara ett tema på varje träff som träffen kommer formas utifrån. Men de vill inte att det ska bli för strukturerat och strikt, utan lämnar utrymme för att deltagarna ska få forma träffen tillsammans.

– Vi vill få till en vardagsrumskänsla helt enkelt, säger Ukkola.

Även om projektet inte dragit igång ännu har de både planer och drömmar om hur det vill utveckla TFC. Ukkola och Hyttinen har varit på fortbildningsresor till både Kuala Lumpur och Istanbul, och drömmen är att kunna göra TFC internationellt. Men än så länge håller de sig till Finland.

Namnet då? The Flying Carpet kommer från att tjejerna köpte en persisk matta på en av deras resor tillsammans och den kommer vara central i träffarna. Allt som händer på träffarna kommer ske på mattan.

– Vi vill skapa lite den flygande mattan-känslan. Att allt kan hända, säger Hyttinen.

Vad tycker du?