Hoppa till innehåll

Fotbollslöftet har juridiken som B-plan

Redan nu har några stolta parkkemister slocknat vid laboratoriet. Det är fredag.

Fredrik Lassas sticker ut ur mängden vid Braheplan, i de gamla arbetarkvarteren i Berghäll. Vita skor. Svarta byxor. Röd ryggsäck. Polotröja. Grå kappa. Denna modemedvetna 19-åring som växte upp i Borgå är mån om sitt utseende.

– Skulle jag inte spela fotboll så skulle jag dansa. Mode är jag också intresserad av, säger han.

Fredrik Lassas kommer från en högutbildad familj. Båda föräldrarna är akademiker och utbildning har alltid värderats högt inom familjen. Lassas har länge varit intresserad av att sparka boll, men det har inte gjort honom till en sämre skolelev. Han gick ut gymnasiet med medeltalet 9,93 och började i höstas studera juridik vid Helsingfors universitet. Det här samtidigt som han är en av de mest lovande spelarna i Finland och hör till de bärande krafterna i hans HIFK.

– Jag har aldrig behövt läsa lika mycket som andra för att klara mig och också i inträdesprovet till juri kom jag lätt undan.

Lassas (5 of 19)

För att få studierna och toppfotbollen att gå ihop har Lassas lärt sig att studera självständigt. Som 16-åring flyttade han från hemstaden Borgå till Helsingfors för att studera på idrottsgymnasiet i Brändö. Han avlade alla gymnasiekurser på två år och skrev sedan studentexamen på en höst.

– Min skolframgång har alltid varit viktig för familjen. Trots att jag värdesätter min plats på juri så vet jag att min familj värdesätter den ännu mer, säger han.

Lassas berättar att hans morbror sa att 150 mål i HIFK inte är värda lika mycket som studieplatsen på juri. Lassas håller inte med.

– 150 mål i HIFK skulle säkert ta mig ganska långt.

Och långt vill han. Han vill inte stanna här.

– Om jag som 25-åring fortfarande skulle spela i Finland så är det inte en omöjlig tanke att jag skulle avsluta karriären. Om jag inte redan gjort det i ett tidigare skede.

Någon kunde tycka att Lassas är nonchalant. Men för honom handlar det om att utvecklas. Om skolan alltid har varit en enkel match för Lassas har fotbollen varit en större utmaning.

Med en längd på 176 centimeter och en kroppsvikt på 68 kilo är han ingen bjässe på fotbollsplan och säger själv att han inte har fått något gratis. Hårt arbete och disciplin har gjort honom till den han är i dag.

Lassas inledde sin karriär i Borgålaget Futura, med vilka han vann Helsinki Cup 2007. I finalen slog laget HJK med 4–1, den då tioåriga Lassas stod för två av fyra Futuramål. Efter att ha fostrats av Futura flyttade han 2009 till Esbolaget Honka och 2012 tog han det största steget man kan ta inom inhemsk ligafotboll då han flyttade till HJK i huvudstaden.

Sommaren 2013 spelade Lassas för HJK:s farmarlag Klubi 04 och året efter slog han igenom på allvar. Han spelade femton matcher för det blåvitrandiga HJK och blev efter säsongen vald till Finlands mest lovande spelare. Han var kapten för U19-landslaget och karriären pekade spikrakt uppåt. Då skrev han plötsligt på för rivalen HIFK, som precis stigit till ligan från division ett.

– IFK kändes som en mänskligare klubb. Av tränare Mika Lehkosuo fick man inte så mycket uppmärksamhet. Han är bra tränare, men jag fick inte känslan att han såg mig som en nyckelspelare i laget.

Dessutom erbjöd HJK inte Lassas det kontrakt han hade velat ha.

– Jag hade hoppats på en större roll och mer speltid i laget och fick känslan av att jag inte skulle få det. De värderade kanske inte mig på det sätt jag hade hoppats.

Istället för att skriva på för HJK bytte Lassas alltså från blått till rött och skrev på för den lokala konkurrenten HIFK. En klubb han säger sig ha älskat sedan barnsben.

– HIFK är ett mänsklig lag. Alla känner alla här. Och dessutom har HIFK alltid varit min familjs lag.

Lassas mamma köpte säsongskort till HIFK:s matcher redan före sonen hade skrivit på för klubben.

– Kärleken till klubben är stor. Dessutom är fansen härliga. Som människa mår man bra i IFK, säger han.

Men kärleken till klubben är inte så stor att den skulle hindra en flytt utomlands. För det är det som är målet. Och når han inte det så kan fotbollskarriären vara över.

Lassas har flera gånger varit nära en flytt utomlands, men tajmingen har aldrig varit den rätta. I november skrev 19-åringen på ett nytt ettårigt fortsättningskontrakt med de rödvita.

– Just nu är jag inställd på spel i IFK nästa sommar, men förstås hoppas jag att någon annan klubb ska ta kontakt, säger han och tar en klunk av sitt kaffe.

Lassas2 (2 of 7)

Vi besöker en grekisk taverna i närheten av Braheplan i Berghäll. Ännu för två år sedan spelade HIFK sina hemmamatcher här, men i dag delar laget hemmaplan med HJK i Tölö. Det är inte ofta man ser Lassas i de här kvarteren. Han rör sig i finare områden. Han dricker inte bärs på den ökända Vasagatan.

– Jag festar helst söder om Bulevarden, säger han skämtsamt.

Men, för att vara ärlig så festar han inte så mycket alls.

Som professionell idrottare hinner han inte gå ut så ofta. Och i ärlighetens namn så är han inte den typen av människa som står och skriker i takt till Anssi Kelas 1972 klockan sex på morgonnatten i Nylands Nations rökrum.

– Jag kan ofta komma till en fest klockan nio och gå klockan elva. Och det brukar folk ha förståelse för.

Lassas värdesätter inte en rejäl fylla lika mycket som många andra i hans ålder. Han uppskattar diskussioner, litteratur och mode. Han är sofistikerad och välkammad. Han lyssnar gärna på klassisk musik. Speciellt före matcher. Med lite skägg kunde han vara Svenskfinlands Andrea Pirlo.

En annan sak Lassas värdesätter är religionen. Han kommer från en kristen familj och hans egen tro har vuxit sig starkare genom åren. Han tror att några av de bästa fotbollsspelarna i världen inte skulle ha kommit dit de är i dag utan den starka tron på Gud.

– Före matcherna ber jag några böner. Det finns en trygghet i ritualerna och så känns det bra att veta att någon högre makt avgör hur matchen slutar, säger han.

Men med eller utan en högre makt är faktum följande: Fredrik Lassas är för tillfället ett av Finlands mest intressanta fotbollslöften. Ändå är hans framtid osäker.

Han har precis börjat en krävande utbildning. Samtidigt försöker han nå framgång i en idrottsgren som är fylld av spelare som alla vill samma sak. Bli erbjudna en plats i ett topplag utomlands. Och om den platsen inte dyker upp snart så kanske det inom några år öppnar en ny advokatbyrå i Helsingfors.

Vad tycker du?