Hoppa till innehåll

Är spex bättre än sex?

Lallispex1

Spexkulturen är en vital del av några finlandssvenska studentföreningar. Teknologföreningen i Otnäs har sitt spex, ett av de äldsta i landet. Wasaspexet, som lever under Åbo Akademis vingar, är ett annat respektabelt spex, och även på den finska sidan finns en spextradition, må vara att den är lite annorlunda. I Sverige är spextraditionen stark, och bland annat göteborgarnas Chalmersspex gör årligen turnéer i Finland.

Som sagt, spex är viktigt i flera organisationer. Men sedan finns det Thorax, där spexet i flera aspekter är lika viktigt som sin moderförening. Medicinarklubben som samlar de svenskspråkiga läkarstuderandena i Mejlans i Helsingfors omfamnar sin spextradition i så hög grad att det går att påstå att en majoritet av föreningens medlemmar deltar i produktionen av minst ett spex under sin livstid. Thorax sätter upp en produktion varje år – nyskrivet med mer eller mindre egen musik och med massor av engagerade thoracaler. Dessutom tillkommer nu och då ett extra spex då traditionen firar jubileum. Hur är det möjligt att så många orkar så mycket år efter år?

Enligt Jonatan Panula, eldsjälen bakom det stundande jubileumsspexet ”Spexet Lalli, eller Hög bland Saarijärvis moar – den andra trippen”, är det något så mystiskt som ”spexets anda” som driver folk till ljuset som är medicinarspexet.

– Stämningen och processen är något alldeles speciellt. Det är bara roligt att vara med, även om du inte står på scenen.

Jonatan Panula - Lallispex

– Jag skulle säga att om Thorax har ungefär 200 studerande medlemmar så engageras över 100 av dem i ett spex på ett eller annat sätt.

Och alla berörs av ”spexets anda”. Och det är den andan som indirekt genererar en förnyelse inom spexet. Panula förklarar att ett vanligt spex är en process som tar ett år, varefter följande spex tar vid. Det här innebär att spextraditionen kräver ständig uppdatering av deltagarna eftersom ingen orkar alltför många år i rad.

– Thoraxspexet som koncept har hållits ganska samma genom alla år. Den förnyelse som sker kommer för att det är snabb ”turnover” så att säga, de engagerade kommer snabbt in och åker snabbt ut.

Till spexets anda hör en form av konservatism som ska övervinnas, verkar det som. Det visar sig enligt Panula i protester mot ”nymodigheter” som ändå inte förhindrar utvecklingen.

– Till exempel har folk nångång frågat sig om det nu faktiskt är okej att ha en raplåt med i spexet, eller motsatt sig användningen av mikrofoner för att det inte har varit så förut.

Spexets anda är också det som gör jubileumsspexet Lalli, som markerar 60 år av spexproduktion inom Thorax, till verklighet. Panula, färdig läkare sedan några år, drog igång projektet av kärlek till spexen, och samlade med sig likasinnade alumner för att göra drömmen till verklighet.

– Av de åtta som står på scenen är endast två nuvarande studerande. Också orkestern och dirigenten består av många före detta studerande som vill vara med för att det är så roligt.

– Jag har inte tidigare samarbetat med någon av de som deltar i jubileumsspexet, men ändå känns allt bekant. Det är det samma skämt, samma jargong. Det är det som är spexets anda. Själv fick jag det redan som barn; min mamma var aktiv spexare på sin thoracaltid så det kändes naturligt för mig att fara med då jag hade chansen. Och samma gäller för många andra.

Åtta personer med spexerfarenhet står på scenen, orkestern består av 15 rutinerade musiker, och kuliss-, kläd-, smink- och dansteamet med flera gör att spexteamet är i samma storleksklass som en mindre teaterproduktion. Föreställningen i sig, Lalli, är en remake av spexet 1997.

– Visst har vissa små ändringar gjorts i manus och musik, för att göra det mer aktuellt, men den ursprungliga storyn är mycket aktuell och det är därför vi valde den. Det är väst-öst-spänningar, med historien om korstågen till Finland och bonden Lalli såklart i centrum. Men som så ofta med spex vill vi ge en alternativ sanning till vad som egentligen hände, förklarar Panula.

”Spexet Lalli eller Hög bland Saarijärvis moar – den andra trippen” har premiär den 7.11 klockan 14, och den andra och sista föreställningen äger rum en vecka senare, den 14.11 och då är tidpunkten 16:00. Sedan vankas det Thoraxspex igen i Mars, då spexet ”Freden i Kiel” tar plats. En av orsakerna till att jubileumsspex innebär att alumner, gamla vänner och spexfantaster sköter spektaklet är enligt Panula att takten annars blir för hög.

– Det är ju en sammanförande grej, det är ett sätt att få träffa likasinnade och gamla bekanta och det är ju bara positivt. Men de som producerar de årliga spexen skulle inte heller hinna producera ett jubileumsspex. Det var ett i våras, nu har vi Lallispexet, och sedan blir det ett på våren. Inte hinner samma människor med allt det.

En spexcykel går nämligen över ett helt år. Manusförfattare och tema väljs i maj. I november fastställs skådespelare och andra deltagare. Övningar inleds i januari, och premiären hålls i mars. Året avslutas med turné i Svenskfinland och Sverige, till Göteborg, och på hösten kommer göteborgska Chalmersspexet till Finland. Det är full rulle året runt, med andra ord. Det gör att gamla thoracaler är de som ser till att jubileumsspexen kommer till, och det är de glada för.

Jubileumsspexet innebär också en massiv supé: 300 personer samlas till middag och festligheter efter premiären. Också det visar på spexets betydelse, tror Jonatan Panula.

– Så många som kommer och visar sin uppskattning för spexet. Det är en mycket viktig del av Thorax verksamhet, helt enkelt.

Vad tycker du?