Hoppa till innehåll

Hankeiterna lämnar SSI och Studentbladet

Svenska Handelshögskolans Studentkår SHS lämnar SSI och därmed också Studentbladet. Det beslöt SHS fullmäktige på sitt möte under måndag eftermiddag, enligt Studentbladets uppgifter.

Mötets föredragningslista hittar du här.

Blogg: Finlandssvenska studievärlden blir fattigare och tråkigare

SHS är alltså från och med sommaren 2016 inte längre en del av Svenska Studerandes intresseförening SSI. Eftersom SSI ger ut Studentbladet betyder det här i praktiken också att hankeiterna inte längre får tidningen hemskickad som en medlemsförmån i studentkåren.

hank (2 of 11)

I och med SHS utträde sjunker Studentbladets upplaga från 7400 exemplar till närmare 5000 exemplar.

Från och med höstterminen 2016 består SSI av Aalto-universitets studentkår (AUS), Arcada Studerandekår – ASK, Studentkåren vid Helsingfors universitet (HUS), Studerandekåren vid Yrkeshögskolan Novia – Novium, Teknologföreningen (TF), Nylands Nation (NN), Vasa Nation (VN). Åbo Nation (ÅN) och Östra Finlands Nation (ÖFN).

Tidigare hörde också Åbo Akademis studentkår ÅAS till SSI. ÅAS lämande förbundet

I maj 2015 genomförde SHS styrelse en enkätundersökning bland sina medlemmar om SSI och Studentbladet. Tanken var att se om det bland studentkårens medlemmar finns stöd för att gå ur SSI och Studentbladet.

Undersökningen uppmärksammades i våras stort i riksmedia av både Hufvudstadsbladet och Yle Nyheter i några repriser. Också SFP:s ordförande, Studentbladets tidigare chefredaktör Carl Haglund kommenterade utspelet.

Läs också Studentbladets kommentar om SHS och framtiden.

Undersökningen kritiserades för att vara ovetenskaplig. I praktiken byggde undersökningen på ett öppet webbformulär som vem som helst kunde fylla i flera gånger. Studentbladet har inte fått tillgång till undersökningens resultat.

Vill studerande vid Hanken i framtiden få hem Studentbladet måste de teckna och betala för en skild prenumeration på tidningen. Instruktioner om hur man tecknar en prenumeration hittar du här.

4 kommentarer till “Hankeiterna lämnar SSI och Studentbladet”

  1. Pingback: Blogg: Finlandssvenska studievärlden blir fattigare och tråkigare

  2. Vill inflika här att undersökningen inte togs upp i fullmäktige, utan endast fungerade som något styrelsen tittade på internt. Den har med andra ord inte alls beaktats i detta beslut eller tagits upp till diskussion.

  3. Pingback: Skolstartens mest bisarra ögonblick

  4. Pingback: Blogg: Finlandssvenska studievärlden blir fattigare och tråkigare - Studentbladet

Vad tycker du?