Hoppa till innehåll

Hankenprofessor inblandad i olaglig värdepappershandel

På Hanken känner man till händelsen men försvarar sin nya professor och poängterar att han inte dömts för något brott.

För drygt ett och ett halvt år sedan avslöjades det att Gonul Colak, då professor i finansiell ekonomi vid Florida State University, tillsammans med sin professorskollega Milen Kostov hade ”nakenblankat” värdepapper, vilket är olagligt i både USA och EU.

Nakenblankning, på engelska ”naked short selling”, är en komplicerad tradingstrategi som mycket förenklat går ut på att sälja värdepapper utan att egentligen ha tillgång till dem. *

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden av Svenska handelshögskolan var tagen av Linda Haglund. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

Colak, som sedan januari 2015 arbetat som professor i finansiell ekonomi vid Hanken, fick tillsammans med Kostov betala 670 000 USD i förlikning till den amerikanska finansinspektionen SEC. Det motsvarar ungefär 600 000 euro.

Colak stod för den större delen av förlikningen, cirka 460 000 USD. Professorerna gick med på att upphöra med sin verksamhet, men ingen av dem erkände eller förnekade brott.

Hela SEC:s utlåtande kan du läsa här (pdf på engelska).

Hanken försvarar sin professor

Anders Löflund, prefekt vid institutionen för finansiell ekonomi på Hanken, säger att högskolan känt till Colaks bakgrund men att den inte var ett hinder för anställningen eftersom han inte dömts för något brott.

Enligt Löflund var Colak den starkaste av flera internationella kandidater som sökte den 3-åriga befattningen och varken högskolans dåvarande rektor eller förvaltningsdirektör såg några formella hinder för att anställa honom.

– Han var uppriktig och transparent om sin situation från början och berättade att han hade slutat i Florida på eget initiativ efter händelsen. Vi kände till det och tyckte ändå att han var starkast av alla kandidater.

Eftersom förlikningen med SEC år 2014 fick mycket uppmärksamhet var Colak tvungen att gå ner i lön vilket öppnade sig som en möjlighet för Hanken. Att det rörde sig om ett tidsbundet kontrakt gjorde beslutet lättare än om det varit en permanent anställning.

Att Hanken fick en bra forskare till ett billigt pris ser Löflund som en win-win situation.

– Hanken hade en sällsynt chans att konkurrera om en professionell forskare med topp-publikationer och gedigen undervisningserfarenhet från USA. Han vill nu fortsätta utveckla sin akademiska kärriär och Hanken har mycket att vinna av det samtidigt

Studerande vid Hanken har ingenting att oroa sig över försäkrar Löflund.

– Att Hankens namn skulle smutskastas på arbetsmarknaden på grund av en sådan här sak tror jag inte. Colak har klargjort trading-anmärkningen till SEC och parterna gjorde en ömsedig överenskommelse. All kommunikation mellan Hanken och Colak har varit transparent från första början. Det skulle snarare ha varit oskäligt att diskriminera en högt kvalificerad sökande på basen av en SEC-anmärkning som klargjorts via en överenskommelse.

Löflund beskriver Colaks tradingstrategi som ett ”ungdomens misstag” och han anser att det snarare skulle vara omänskligt att inte ge ett proffs en ny chans. Den stora uppmärksamheten i amerikanska medier var mycket stigmatiserande.

– Det hela har kostat honom hemskt mycket personligt och ekonomiskt. Det är viktigt för Hanken att vara en etisk förebild och vi kan ge en chans till en fortsatt produktiv karriär.

Komplicerad härva

Den amerikanska finansinspektionen SEC beskriver professorernas nakenblankning med hjälp av blufftransaktioner som mycket komplex.

Placeholder bild för media som inte längre existerar
Den ursprungliga bilden har tyvärr försvunnit från våra arkiv. Originalbilden var tagen av Linda Haglund. Bild: Studentbladets grafiska hustomte.

SEC upptäckte nakenblankningen då de undersökte ett av de 20 företag som professorerna handlade med. Efter att ha följt en av transaktionssekvenserna från början till slut kunde SEC avslöja professorernas olagliga strategi.

Enligt SEC ska de ha sysslat med olaglig trading mellan år 2010 och 2012 och gjort vinster till ett värde av cirka 420 000 dollar.

Hela operationen omfattade 20 företag, bland annat Linkedin och Groupon. Colak och Kostov hade investerat cirka 100 000 dollar av sina egna och lånade pengar i strategin.

Colaks försvarsadvokat sade i en kommentar till Reuters att Colak inte höll med om finansinspektionens bedömning av strategin som olaglig. Enligt försvarsadvokaten var han ändå nöjd över att fallet löstes.

De två professorernas bedrägeri blev en stor nyhet förra året och både finanstidningar och nyhetsbyråer som Bloomberg, Business Insider och Reuters rapporterade om fallet.

Studentbladet har försökt nå Colak för en kommentar.

Vad tycker du?