Hoppa till innehåll

Sommarstudier inte så populärt

Utgående från de studerande som Studentbladet talat med verkar det som om vetskapen om den egna skolans utbud av sommarstudier inte är så stort. Om det beror på dålig marknadsföring från skolan sida eller lite intresse från studerandenas sida är svårt att säga. Någonstans har kommunikationen misslyckats.

marcus

Marcus Mannfolk studerar produktionsekonomi på Novia i Vasa. Han har inte själv någonsin känt behovet av att studera på sommaren, han tycker att få jobba på sommaren är ett skönt avbrott från studierna. Marknadsföringen för sommarstudier har han ändå inte sett något av.

– Jag har i alla fall inte sett någon marknadsföring i min skola, eller egentligen inte alls på min studieort, men jag antar att man hittar bara man söker.

Nina Kronholm studerar också i Vasa, närmare bestämt Socialpolitik på Åbo Akademi. Hon är en av dem som brukar studera på sommaren. Kronholm anser att det inte gjorts någon större reklam för möjligheten av sommarstudier, det hon har undrat har hon tagit reda på själv.

nina

– Det finns oftast kurser som intresserar mig, och urvalet är helt okej även om det sällan finns en kurs som specifikt passar till mitt huvudämne. Jag brukar ändå förhandla med mina föreläsare och skriva hemtenter i kurser som annars inte erbjuds på sommaren, säger Kronholm.

gracien

Gracien Rubaduka, som studerar produktionsekonomi vid Novia, säger att han vet att det finns nå sommarkuser, men han har aldrig själv avlagt kurser på sommaren.

– Jag har för mig att jag inte sett någon marknadsföring, kanske jag har varit ouppmärksam, säger Rubaduka.

Han vill hellre jobba under sommaren och känner inget behov av att ta extra kurser, så inga sommarstudier för hans del. Utbud som skulle motsvara hans egen utbildning vet han dock inget om.

Anna af Schultén studerar företagsledning och organisation på Hanken i Helsingfors. Hon tycker att Helsingforsnejdenssommaruniversitet har bra utbud på sommarkurser. I år ska hon inte ta några, men hon har ändå kollat ifall det skulle finnas något intressant. Hanken tycker hon inte att har något. Någon enstaka kurs, men inget som passat af Schultén.

SAMSUNG CSC

– Helsingforsnejdens sommaruniversitet syns väldigt bra, de har reklam på bussar och lite över allt så det syns ganska lätt. Någon reklam för Hankens sommarkurser har jag inte sett, säger af Schultén på frågan om marknadsföring av kurserna.

SAMSUNG CSC

Niclas Meyer, som just nu doktorerar inom finansiering och statistik, har aldrig tagit sommarkurser via Hanken, men nog via både Helsingforsnejdens sommaruniversitet och Aalto-universitetets handelshögskola. Han är av den åsikten att det kanske inte är det mest effektiva sättet att skaffa sig studiepoäng men ett bra alternativ om man inte har turen att få sommarjobb.

Janina Heino studerar första året på Hanken och fick höra om sommarstudier de två sista veckorna av terminen. I sommar ska hon jobba, så hon har inget behov av sommarstudier.

SAMSUNG CSC

– De upprepade många gånger om sommarstudierna, och om man studerar vissa ämnen fanns det nog kurser men inget som lockade mig, säger Heino.

Maiju Holm och Johanna Kaartinen studerar båda plastteknik på Arcada i Helsingfors. De är lite besvikna på utbudet av sommarstudier på Arcada. De har aldrig läst sommarstudier, men mest på grund av att det inte funnit något som motsvarat deras studier.

– Om det skulle finnas kurser skulle jag absolut ta, säger Holm och Kaartinen håller med.

Sara

Medieteknikstuderande Sara Forsius brukar samla studiepoäng på sommaren genom att göra praktik. Att Arcada har sommarstudier har hon inte hört någonting om.

– Jag har däremot hört att man kan får göra egna produktioner under sommaren och på så sätt få studiepoäng, jag skulle hellre göra det än ta sommarkurser, säger Forsius.

Läs också om skolornas satsningar på sommarstudier. 

1 kommentar till “Sommarstudier inte så populärt”

  1. Pingback: Arcada och Hanken satsar mer på sommarkurser

Vad tycker du?