Hoppa till innehåll

Företagsamhet på ekologiska grunder skapade Thinger

Vid kaffebordet sitter redan Sara Malve som studerat till miljöplanerare i hållbar utveckling vid Åbo yrkeshögskola. På plats är också Katja Gromov som studerar ekonomi vid handelshögskolan vid Åbo Universitet. Så småningom anländer också Miia Heikkilä från en mindfullnesskurs.

– Det skulle inte ha känts helt rätt att stöka iväg mitt i övningen, berättar Miia som å sin sida studerar till kulturproducent.

IMG_0364ps

Till sist anländer Juuli Vänni till bordet med en ryggsäck och en kappsäck med sig då hon nu flyttar tillbaka till Åbo efter en praktik applicerad ekologi i Norge.

Nu ska gänget tillsammans med kodaren Matti Muurinen och grafikern Oliver Webb komma ut med en mobilapplikation som i bästa fall kan revolutionera sättet man införskaffar och använder kläder på.

– Med vår app ska man kunna byta, sälja och köpa kläder, säger Malve.

I lite liknande stil som folk kan hitta människor i mobilappen Tinder, ska man i Thinger kunna ”lajka” klädesplagg i varandras klädskåp. Om det blir en match så kan användarna själva sedan komma överens om vad ska bytas och hur. Man behöver inte heller bara hoppas på att ha bra tur på klädesmarknaden, utan det ska även gå att skicka meddelanden och inbjudningar för att kolla in ens eget klädeskåp.

– Det var någon som ganska bra noterade att vår app möjliggör en kollektiv garderob. Längre ska man inte behöva äga lika mycket kläder utan man kan istället använda dem en tid och sedan byta ut tidigare favoritklädesplaggen mot ett nytt, förklarar Malve.

Överlag verkar de alla vara överens om att det finns en efterfrågan för sätt att konsumera mera hållbart på. Även om det finns något liknande tjänster från tidigare, verkar de ofta lite råddiga och mycket kunde förbättras med tanke på användarvänlighet, funderar Vänni.

Heikkilä är inte sen med att lyfta fram andra styrkor med att återanvända via en app som Thinger.

– Man sparar tid och pengar. Du behöver inte samla på dig tillräckligt av gamla kläder för att göra införskaffandet av ett lopptorgsbord lönsamt. Istället för allt det besväret kan du nu börja återanvända redan med en enda överloppsklänning.

Improvisation, ekologi och studiepoäng

Inget av detta skulle knappast någonsin ha skett om inte de alla bestämt sig att gå på en praktisk kurs på ungt företagande vid Åbo yrkeshögskola. I början av kursen deltog de alla i en 12 timmars session var man fokuserade mycket på att kläcka nya affärsidéer. Under en av övningarna hittade de varandra runt ett bord där alla ville hitta lösningar på ekologiska grunder.

– Jag och Juuli kände varandra från tidigare, men annars skulle vi knappast någonsin hittat varandra, berättar Malve.

Vänni håller med:

– En kurs i företagande var bra för att skapa kontakter. Vid vanliga kurser är det väldigt svårt att veta vem annan i skolan, eller ens på din egen kurs, som är intresserad av entreprenörskap.

Från viljan att hitta på ekologiska lösningar och möjliggöra lånandet av ting mellan människor och önskan att göra det lätt via en mobilapp skapades då Thinger.

Thinger goes Tupperware?

För att en mobilapplikation ska bli framgångsrikkrävs det ändå en kritisk massa för att skapa en fungerande marknad. Hur har de tänkt åstadkomma detta?

– Hittills har vi förlitat oss mest på sociala medier, men vi kommer även att jobba med olika samarbetspartners, berättar Heikkilä och Gromov.

Däremot har de inte ännu funderat på samarbete med logistikbolag.

– Vår tanke är ju att det här inte endast för samman saker utan också människor, att folk på riktigt träffar varandra. På så vis kan man använda appen för att få folk bort ur nätet och telefonen, berättar Malve och Heikkilä.
Tanken är också de ska börja hålla klädesbyteskvällar för att förstärka deras brand. Även om konceptet låter fräsch, låter det även något likt gamla goda Tupperware.

– Vi har också tänkt att våra användare med våra instruktioner kunde hålla klädesbyteskvällar.

Första kvällen ska de ändå hålla helt i egen regi onsdagen 29:e april Kläder som då blir över från kvällen doneras till Röda Korset. Under samma kväll ska också applikationens testversion presenteras. Hypen och responsen hittills verkar mycket lovande, då redan 250 människor anmält sitt tänkta deltagande på facebooksidan. Evenemanget sker mellan klockan 18 och 21 och då uppträder åtminstone Jepa & Likainen Bisnes på kafé Tiirikkala.

Kommer ni att också lansera i Helsingfors i något skede?

– Jo, vi testkör först med Åboborna, så sen kan Helsingforsarna komma med i ett färdigt dukat bord, berättar Malve med glimten i ögat.

Det glada gänget har redan nått en del framgång. I deltävlingen i Åbo bland unga företagare nådde de direkt finalplats. På samma gång belönades de även med best webb-priset, då de bäst lyckats skapa mervärde för projektet genom användningen av hemsidan och sociala medier.

– Det här motiverar och sporrar definitivt vidare, noterar Juuli Vänni.

I och med tredje placeringen kvalificerade sig gruppen även till den nationella finalen i Helsingfors i början av maj, men då gick segern till ett annat gäng studerande från Åbo med en app som söker fram idrottskompisar och -evenemang.

Under pitchtillfället i Åbo fick de beröm för både idén och kvaliteten av presentationen. Det som väckte störst förundran var hur man ska göra pengar på det idén. Men Gromov, ekonomen i gänget, är inte orolig.

– Vanligtvis tar det minst 3 – 5 år för företag att börja bli lönsamma, om de någonsin blir det. Men då vi inte har någon egen produkt, utan endast en app så hålls kostnaderna för vår del nere och det hela förblir ganska riskfritt.

Vad tycker du?