Hoppa till innehåll

Teknolog nekades arbete på grund av kön

Kulmala berättade sin historia på Facebook och inlägget har på ett knappt dygn delats över 11 000 gånger.

Kulmala skriver i sin statusuppdatering att hon ringde upp företaget eftersom hon hört att de hade sommarjobbsplatser kvar på produktionssidan. Men företaget nekade henne jobbet redan i telefonsamtalet.

“Vi brukar inte ta kvinnor till den här sortens uppgifter”, skriver Kulmala att företaget svarade.

Trots att hon intygade att hon är fysiskt kapabel att sköta uppgifterna och inte har något emot att arbeta på en mansdominerad arbetsplats blev svaret nej. Då företagets representant vägrade ta emot hennes arbetsansökan och istället erbjöd henne kontaktuppgifter till en annan avdelning med andra uppgifter avslutade Kulmala samtalet.

Hon gav ändå inte upp utan bad sin kompis, av manligt kön, att ringa upp företaget i samma ärende. Kulmala skriver i sitt inlägg att han fick ett helt annat bemötande. Han fick veta att det fanns lediga jobb och att han får komma på arbetsintervju om han skickar in en arbetsansökan. Kulmala avslutar sitt inlägg med en önskan om att hennes historia sprids under hashtaggen #vaikkaolennainen (sv. trots att jag är kvinna) för att uppmärksamma kvinnors ställning i arbetslivet. Hon tipsar också andra intresserade arbetsgivare om att hon är en kompetent och driven miljöteknolog.

Kulmalas inlägg har på under ett dygn delats över 11 000 gånger. Många som sprider inlägget vidare frågar sig om det här är rätt sätt att behandla arbetssökande år 2015. Några timmar efter att inlägget blev viralt kommenterade Kulmala själv spridningen på Facebook.

– Tack för det stora stödet till alla som delat inlägget!

Kulmala skriver att hon nu hoppas att hela skogsbranschen vaknar och börjar syna sin företagskultur och attityd.

– Fabriken i fråga har kontaktat mig och bett om ursäkt.

Kulmala poängterar i sitt svar under inlägget att hon inte vill gå ut med företagets namn, men det har visat sig att det var Metsä Group som nekade henne arbetet. Metsä Group meddelade på tisdag kväll att de ska vidta åtgärder för att deras jämställdhetsprinciper bättre efterföljs. På onsdag morgon skrev Metsä Group att kommentaren inte representerar koncernens linje.

Studentbladet försöker nå Kulmala för en kommentar.

Vad tycker du?