Hoppa till innehåll

Pengar inte viktigt i bloggvärlden

DSC_2552

Jag träffar tjejerna på ett litet café i Helsingfors. De är på genomfart efter att ha spenderat två veckor på resande fot. De startade bloggportalen 2014 och den har sedan dess blivit deras lilla bebis. De jobbar konstant på den vi sidan av jobb och studier och nu gör det också sin praktik på Autre. Men hur föddes idén?

– Vi satt i skolan med hårinpackning. Michelle kom med en väldigt spontan kommentar om att vi kanske skulle starta en tidning. Men det skulle vara lite för mycket jobb så det blev en bloggportal istället. Några dagar senare hade vi bestämt vem som skulle laga den, hur den skulle se ut och vad den skulle heta. Så var det bara att köra igång, berättar Snellman-Sundström.

De saknade en bloggportal med rötterna i Finland, och speciellt en österbottnisk med fokus på mode och skönhet. Någonting som kan intressera många. Nu ligger inte fokus enbart på det längre, utan det finns också bloggar som handlar om annat. Och de är inte begränsade till Österbotten heller, utan har också bloggar från både Helsingfors och USA. De har själv investerat en del pengar i sidan men vill inte ta ut några vinster före sidan rullar på. De vill tänka långsiktigt och driver portalen för att det är roligt, inte för att tjäna pengar.

– Det är roligt, vi lär oss av det och vi får det som praktik. Planen var heller aldrig att vi skulle tjäna stora pengar på det. Vi vill bara gör det vi tycker om, pengar är inte allt, säger Snellman-Sundström.

I dag består Autre mest av bloggar  men de vill nu satsa mera på att få upp artiklar och reportage. I början var det väldigt mycket jobb med att få alla små saker att rulla. Bara att få upp ett inlägg var mycket jobb. Nu gör tjejerna praktik på portalen, och för att kicka i gång praktiktiden bestämde de sig för att åka runt i Europa på modeveckor. Målet var att få material till sidan, skaffa kontakter och förstås få inspiration.

Framför allt vad det att få material till streetstyle-bloggen, eftersom det är den som de själva blir inspirerad av och tycker är intressant, men resan blev också så mycket mer än det. De gick på visningar, träffade branschmänniskor och gjorde en hel del intervjuer. Resan öppnade också många dörrar och de har fått många viktiga kontakter för framtiden. De besökte London, Milano,
Paris och Stockholm.

– Milano var bäst, men i Stockholm klär sig folk bäst “off season”, säger de båda.

På resan märktes det också tydligt att bloggarna har blivit större. Modefolket består till stor del av bloggare, och mode utanför visningarna har blivit nästan lika viktigt som själva visningarna.

– För några år sedan tror jag tidningar kände sig väldigt hotade av bloggare, men nu har ett samarbete utvecklas så tror inte de tar ut varandra längre, säger Snellman-Sundström.

DSC_2598

De är båda av den åsikten att bloggar är det bästa som finns, och att det absolut finns en framtid i bloggandet. Det är väldigt mycket hårt jobb bakom bloggar, Kjellman säger att ingen riktigt förstår hur hårt bloggare faktiskt jobbar och hur mycket tid en blogg tar. Det handlar om att bygga upp ett varumärke för sig själv och att ständigt uppdatera. Det är inget nio till fem-jobb precis.

Framtidsplanerna är att de ska kunna jobba med Autre på heltid båda två, det är därför de gör praktik där nu. För att kunna jobba och utveckla den. Den tar väldigt mycket tid, men de älskar de det gör och pengar är det sista det tänker på. Nu vill de bara komma vidare och göra den ännu bättre.

Artikeln uppdaterad 31.5.2022 kl. 11.41. Originalförfattaren har försvunnit från våra arkiv. Vet du vem som skrivit artikeln, kontakta gärna redaktionen.

Vad tycker du?