Hoppa till innehåll

Kyyhkynen: Rädsla för myndigheter ett hot mot studenternas säkerhet

Det här skriver teologernas studenttidning Kyyhkynen i en artikel som publicerades på onsdagen.

Kyyhkynen: Kun viranomaisen pelko uhkaa opiskelijoiden henkeä ja terveyttä

Ylioppilastalo

Enligt tidningen ska flera festdeltagare ska ha blivit drogade med så kallade knockoutdroppar under en fest på Nya studenthuset, men trots det kan festdeltagare som tidningen talat med inte minnas att det skulle ha kallats ambulans eller vårdpersonal till festen. Istället har festen fortsatt och polisen har inte fått in någon brottsanmälning om det skedda.

Berättelser från flera tillfällen

Tidningen har fått tag på flera studenter som kan vittna om osäkra situationer i samband med olika studiefester. En student berättar om att hon fallit och blivit yr och senare slocknat trots att hon bara druckit två glas vin. Då hon vaknade på sjukhuset visade det sig att hennes kompis skjutsat dit henne i en taxi.

En annan student som tidningen talat med kan berätta om en kille som fallit i studenthusets trappor och slagit huvudet, men en av festens arrangörer sade att ingen ska ringa ambulans.

– […] Det kom lite blod från huvudet och pojken yrade. Enligt mig såg det ut som en hjärnskakning och någon började ringa efter ambulans. Då kom det en arrangör till platsen och sade att “Ingen ambulans borde kallas hit”.

Enligt den intervjuade gästen ska den skadade sedan ha burits iväg trots att man borde ligga stilla om det är risk för hjärnskakning.

En student berättar att hon stannat i en festlokal för att sova över och blivit utsatt för ett våldtäktsförsök. Efter att hon lyckats avvärja situationen blev hon tillsagd att inte göra någon stor grej av saken eftersom det bara skulle innebära problem för nationen.

Små åtgärder har vidtagits

Studentkåren vid Helsingfors universitet, HUS, har reagerat på händelserna genom att under våren informera alla organisationer i Nya studenthuset om att strängare uppföljning av HUS regler måste gälla under festerna.

Det ordnades ett infotillfälle om vad som har kommit till HUS öron om dessa fall. Varje organisation som använder Nya studenthuset hade representanter på plats och där kom det order om strängare uppföljning av regler, säger Oskari Bäck, ordförande för Studentorganisationen vid Svenska social- och kommunalhögskolan (StudOrg).

StudOrg är en av de svenskspråkiga organisationer som håller till i Nypolen i Nya studenthuset. Enligt Bäck är det som beskrivs i artikeln oroväckande, men han poängterar samtidigt att StudOrg redan innan infotillfället tillämpat strängare regler.

– Vår förening har ju haft mycket strängare regler än vad HUS egentligen kräver, av andra orsaker än det här dock, men vi är mycket oroliga över vart det här är på väg. Om någon skadar sig ska man absolut kunna ringa en ambulans och se till att den skadade får den hjälp den behöver.

HUS svarar på kritiken

HUS regerade under torsdagen (23.4) på artikeln i Kyyhkynen. Enligt studentkåren stämmer inte de påståenden som tidningen för fram i artikeln om att HUS skulle motsätta sig att studentföreningarna är i kontakt med myndigheterna i nödsituationer. HUS förnekar också att de skulle ha försökt tysta ner de farliga situationer som nämns i Kyyhkynens artikel. Studentkårens hels pressmeddelande hittar du här.

Kyyhkynens chefredaktör Samuli Suonpää skriver att stundentkåren låtit bli att besvara flera av hans frågor inför artikeln med syftet att han inte skulle ha tillräckliga bevis för att publicera storyn. Suonpää har också fått tag på interna meddelanden som visar att en medlem av studentkårens styrelse också uppmanat andra inom studentkåren att inte kommentera händelserna till tidningen.

Studentbladet nådde Suonpää (23.4) morgonen efter att artikeln publicerats. Han berättar att han fått mycket respons på artikeln, både positiv och negativ.

– Under natten har jag också fått flera beskrivningar om liknande händelser.  Mitt beslut att använda privata meddelanden som läckts till mig har däremot kritiserats starkt. Det är förståeligt och tröskeln att publicera dem var mycket hög.

Kun jutun julkaisu yritetään tosissaan estää, alkaa väkisinkin uskoa, olevansa oikealla asialla.

— Kyyhkynen (@teolkyyhkynen) 22 april 2015

Korrigering: Artikeln uppdaterades klockan 15.15 den 23 april med HUS syn på studenttidningens artikel. HUS publicerade sitt svar på artikeln klockan 12.53.

3 kommentarer till “Kyyhkynen: Rädsla för myndigheter ett hot mot studenternas säkerhet”

  1. Tjena Mats!

   Nu är artiklen uppdaterat med svaret från HUS. Eftersom nyhetsvärdet, och vinklingen på vår omskrivning, låg på studenternas berättelser om farliga situationer på fester valde vi att fokusera på det istället för kritiken mot studentkåren. Därför upplevde vi inte kommentaren från HUS som nödvändigt.

   mvh
   Niklas Evers

 1. Pingback: Kritikstorm mot gulisintagning med temat flyktingkris

Vad tycker du?